A NAPI Gazdaság cikke

Bérajánlási tárgyalásokra csak az adó- és járulékváltozások, illetve a költségvetési törvénytervezet alapos megtárgyalása után kerülhet sor - mondta lapunknak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

Az érdekképviselet semmilyen további adó-, járulék- vagy illetéknövelést nem tart elfogadhatónak. Nagyobb bérfejlesztésre a gazdasági növekedési kilátások tükrében nincs esély a főtitkár szerint, a vállalkozások előreláthatóan nem tudják állni a költségeket, különösen akkor nem, ha a szakszervezetek az idei reálbércsökkenés kompenzálása mellett reálkereset-növekedést szeretnének kiharcolni. Személy szerint egyébként sem híve például az inflációhoz kötött automatikus emeléseknek. Mindkét oldal veszteségként élte meg ezt az évet - tette hozzá -, ezért a kormánynak is körültekintően kell vezetnie a tárgyalásokat.

Oldalálláspont még nincs, de a munkáltatók nagyon óvatosan tárgyalnak majd, az ajánlatukat pedig az inflációs és reálbér-csökkenési adatok, valamint a hároméves minimálbér-emelési megállapodás figyelembevételével teszik meg - közölte Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ elnöke, az OÉT munkaadói oldalának soros elnöke. Több ágazatnál, így a kereskedelemben is gondot okoz jövőre a garantált szakmai bérminimum kifizetése, ezért a munkaadók várhatóan az ágazati párbeszédbizottságokban próbálnak majd megegyezni a munkavállalókkal.


Ragaszkodunk a minimálbéremelési megállapodás jelenlegi tartalmához - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Mivel az eddigi reálbér-csökkenési, valamint inflációs adatok alapján a miniszterelnök által prognosztizált 3,5 százalékos éves reálkereset-csökkenésnél jóval nagyobb lesz a munkavállalók vesztesége, már megkezdtük a reálkereset-növekedésre alapozott jövő évi követelésünk előkészítését. Elfogadhatatlan, hogy a bruttó bérnövekedésről kötött megállapodások tartalmát később tetszés szerint befolyásolja a kormány, a tavaly őszi járulékemelésekhez hasonlóan.


Reálkereset-növekedést akar elérni az MSZOSZ is az őszi tárgyalásokon. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megint reálbércsökkenést eredményező megállapodást kössünk, különösen akkor nem, ha a kormány szerint a konvergenciaprogram teljesítése rendben zajlik - közölte Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.