Az ÁKK Zrt. legfrissebb adatai szerint a központi költségvetési szervek adóssága április 11-én elérte 24487,4 milliárd forintot - amely nominális értelemben abszolút rekord. Mint azt többször megírtuk az adósságkezelő a múlt év utolsó hónapjaiban jelentősen lenyomta az államadósság mutatót, így decemberben az MNB adatai szerint az államadósság GDP 79,2 százalékára csökkent. Az év végi fogyókúrának egyetlen értelme volt - csak így csökkenhetett az előző évhez képest az adósságmutató.

December óta viszont fordult helyzet: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. masszív pénzgyűjtésbe kezdett, csak az első három hónapban a központi költségvetési szervek adóssága 2488,8 milliárd forinttal emelkedett. Az emelkedés hátterében egyrészt a masszív kötvénykibocsátás áll, de februárban zajlott le az önkormányzatok utolsó konszolidációja is. Ennek keretében 471,7 milliárd forintnyi tartozás került a településektől az államkincstárhoz - ez megjelenik a központi költségvetés adósságában mint növekmény, de az államadósságot nem növeli, hisz abba eddig is beletartozott. Így a konszolidációs kiadások nélkül is mintegy 2000 milliárd forinttal nőtt az (állam)adósság - ami a GDP 6,6 százaléka.

Az ÁKK március végén bocsátott ki 3 milliárd dollár értékben devizaközvényeket, ezen pénzből a tervek szerint júliusi és novemberi devizalejáratokat finanszírozzák. A következő hónapokban viszont a forintkötvény kibocsátásokat nyomja meg az ÁKK: a most nyilvánosságra hozott május-júliusi kibocsátási terv szerint ezen időszakban az 1641,3 milliárd forintos lejárattal szemben 2020,9 milliárd forintos kötvényeladást terveznek, vagyis a nettó adósságnövekedés 379,6 milliárd forint lehet ebben az időszakban, ami a GDP 1,3 százaléka.

Az ÁKK 2014-es éves kibocsátási tervében elvként fogalmazódik meg a biztonsági tartalékok megtartása, sőt növelése - ezzel magyarázható, hogy tovább növelik a kibocsátásokat. Ráadásul ugyanezen terv azzal is számol, hogy csökkenteni szeretnék az adósságon belül a devizaarányt - amit a növekvő forintkibocsátásokkal lehet elérni - sőt a tervek szerint az idén lejáró, összesen 5,4 milliárd eurónyi tartozás egy részét forintkibocsátásokkal törlesszék - ez történik a következő hetekben-hónapokban.

Ezek eredőjeként a következő hetekben újra és újra egyre magasabb adósságmutatót közöl az ÁKK - a trend megtörése csak júliusi devizakötvény törlesztéskor lehet számítani. Júliusi végégéig egy 500 millió angol fontos és egy egymilliárd eurós kötvénycsomag jár le, így a félév végére a mostaninál némileg alacsonyabb is lehet az adósságmutató - persze ha minden a tervek szerint alakul.