Újabb rezsitételeket csökkentene a kormány

A kormány vizsgálja a víz és a szemétszállítás díjának mérséklési lehetőségét is - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
MTI, 2013. január 4. péntek, 17:48
Fotó: Napi.hu

Emlékeztetett, a kormány 2012 decemberében döntött arról, hogy a villamos energia, a földgáz és a távfűtés lakossági árát 2013. január elsejétől 10 százalékkal csökkenti, a intézkedés mintegy 4 millió háztartást érint.

Az államtitkár hangsúlyozta: 22 év óta nem volt példa arra, hogy egy kormány ne növelje, hanem csökkentse a lakossági energiaköltséget. Az intézkedést indokolja, hogy a magyar családok háztartási rezsiköltségei a régióban és az Európai Unió átlagában is magasnak számítanak - tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy akik a mérőóraállást maguk továbbítják a szolgáltatónak, azok a január eleji állapotot rögzítsék és jelentsék be a szolgáltatóknak, függetlenül az eddig megszokott időpontoktól.

Fónagy János hangsúlyozta: a kormány alapvető elvárása, hogy a lakossági díjcsökkentést minden érintett maradéktalanul hajtsa végre. Ennek érdekében az ő vezetésével bizottságot hoztak létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség képviselőiből. Emellett a Fidesz parlamenti frakciója is létrehozott egy bizottságot, amely a lakosság, civil és szakmai szervezetek bevonásával, az önkormányzatok közreműködésével az árcsökkentéssel kapcsolatos panaszokat, észrevételeket figyelemmel kíséri.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón megjegyezte: a rezsicsökkentéshez kapcsolódó jogszabályi háttér megteremtése érdekében a parlament tavaly az utolsó plenáris ülésén három törvényt módosított, továbbá 11 miniszteri rendeletet hirdettek ki, a Magyar Energia Hivatal pedig számos határozatot hozott az árintézkedések végrehajtására. A kormány azt várja, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés január elsejétől maradéktalanul érvényesülni fog - jelentette ki.

Fónagy János hozzátette: a kormány továbbra is kiemelt feladatnak tekinti, hogy tovább dolgozzon a családok rezsiköltségeinek mérséklésén. Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte, hogy vizsgálják a víz és a szemétszállítás díjának mérséklési lehetőségét is. Nehezíti a munkát, hogy ezeken a területeken uniós forrásokból beruházások valósultak meg, az intézkedést úgy kell megvalósítani, hogy az uniós kötelezettséget ne sértsen, továbbá tekintettel kell lenni arra is, hogy a különböző területek árstruktúrái rendkívül bonyolultak.

Két százaléknyi mozgástér

A lakossági rezsicsökkentés hatásának nagyfogyasztókra áthárítását felvető kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: minden rendelkezésre álló eszközzel megakadályozzák, hogy a szolgáltatók a piac egyéb szereplőire hárítsák az intézkedés hatását. A rendszerhasználati díj az egyetlen olyan tétel, amelyet a szabad piacon érvényesíteni tudnának a szolgáltatók, de ez is mindössze 2 százaléknyi mozgásteret jelent. A szabad piacon az ártárgyalásokon a vevőnek pedig módjában van a felajánlott árat vitatni - jegyezte meg.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Fónagy János közölte: Magyarország energiaellátása biztosított, elvi lehetőségként feltételezve, hogy esetleg egy szolgáltató kivonul a piacról, ebben az esetben a megmaradt egyetemes szolgáltatók lépnének a helyére.

A sajtótájékoztatón Fónagy János elmondta: 2013 január 15-étől a Magyar Energia Hivatalnál zöldszámot működtetnek majd, ahol szakértők válaszolnak majd a beérkező kérdésekre, és fogadják a bejelentéseket, észrevételeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.06 00:49

Én belekötök fónagyba.
Fingja nincs miről beszél! Ennek a mondatnak semmi értelme:
"A rendszerhasználati díj az egyetlen olyan tétel, amelyet a szabad piacon érvényesíteni tudnának a szolgáltatók, de ez is mindössze 2 százaléknyi mozgásteret jelent."
Elolvastam máshol ezt a részt, mert az MTI elég hülyén írta le. Teljes tévedésben van az államtitkár úr a sajtótájékoztatón. Ez nem egy mozgástér, hanem egy kötelezően érvényesítendő emelés. Miután érvényesítik... hát, én nem tudom, hivatkozhat az említett pékség méltányosságra a szolgáltatónál, de egy meglévő szerződés alap nélküli lealkudásáról lenne szó. A szolgáltató széttárhatja a karját, hogy hát sajnálom pék úr, az állam azt választotta, hogy ha nekünk úgy tetszik, fogadjuk el azt a megoldást, hogy magukon hajtjuk be a rezsicsökkentést (márpedig az intézkedéscsomagnak alapvetően ez az üzenete). Vagy lehet lágyszívű, és enged cserébe az energiadíjból, de nem a rendszerhasználati díjból, mert az elő van írva!
Már csak azt sem értem, hogy mit várnak a minisztériumban most ettől a "mozgástértől". Majdhogynem egy tollvonással átírták az egész ország villanyszámláinak számítási módját, amit azonnal érvényesíteni is kell. Ehhez képest az a tárgyalási "mozgástér", amit emlegetnek, félmillió szabadpiaci fogyasztó szerződésének újratárgyalását jelentené. És ebbe még "vitatást" is beleszámolnak? Két év alatt sem érnek a végére...
Egyébként pedig kinek rosszabb, ha szünetel a szolgáltatás, mondjuk egy tartós árvita miatt? Komolyan elhiszi valaki, hogy egy pékség 5% áremelés vitájának elmérgesedése miatt 20 napig nem fog termelni? És ne jöjjön senki a versennyel, az volt eddig is, ráadásul a rendszerhasználati díjak emelése pont csökkenti a szolgáltatók hátrányát a külső áramkereskedőkkel szemben.
Egy szó mint száz: hol vannak a kompetens emberek? Ja hogy Holoda éppen lemondott, Kovácsnak meg az utód, a két nagy gázprojekt és Paks miatt fáj a feje. Nem is beszélve a MeTáR-ról. Hajajjj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.05 11:54

@zsuzsimami: persze, ki kell, de az 1990 előtti komcsi időszakban is eltitkolták a zemberek elől, hogy a számlát majd végül nekik kell állniuk. a mostani szektás csürhe is a kedvenc komcsi eszközeihez nyúl vissza. és majd pár év múlva lehet bőven infláció fölött emelt díjak formájában lehet az elmaradt fejlesztéseket kifizetni. erről szól mindig is a szekta gazdaságpolitikája, a jövő felélése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.01.05 09:53

Mire is emlékeztet mindez?
Arra az időre, amikor kevés volt a fizum, de a közszolgáltatások ingyenesek voltak.
Most nem ingyenesek, de úgy tesz ez a kormány, mintha kommunista lenne.
De nem ebben az értelemben az.
Nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsuzsimami, 2013.01.05 07:12

Szerintem előrehozott választásra készülnek és már kampányolnak.
Senkinek ne legyen illúziója a világpiaci árat valakinek, ki kell fizetni, vagy növekszik a hiány vagy adót, emelnek, tök mindegy mindenképpen mi fizettünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.04 18:26

@Emerico: Nem azért ,mert szimpi ,másért nem kötnek bele a liber-bolsik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html