A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az előző hónappal összehasonlítva változatlan árszintet jósol augusztusra a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa, ám a szakértők szerint éves alapon 6 százalékra emelkedhet az infláció (az adatokat holnap teszi közzé a KSH). Az elemzők többsége tovább gyorsuló inflációra számít, ráadásul néhányuk szerint az idényáras élelmiszerek őszi áremelkedése miatt több hónapon át is 6 százalék környékén ragadhat az ütem. A hazai aszályos időszak és a globálisan is gyenge élelmiszer-kínálat miatt az élelmiszerárak a szokásos szezonális csökkenéssel szemben nyáron is inkább emelkedtek, így az idén az átlagos pénzromlás 5,6 százalék körül alakulhat. A jövő évi kilátásokat pedig az adóváltozások fogják meghatározni - mivel a 2013-as büdzsét valószínűleg át kell írni, akár még újabb sokkok is érhetik az inflációs pályát.

A konszenzussal megegyező szintű, azaz 6 százalékra gyorsuló inflációt vár augusztusra például Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője, számolva az emelkedő benzinárak hatásával, illetve a másik oldalon a ruházati cikkeknél a szezonális árcsökkenés folytatódásával. Az élelmiszerárak esetében enyhe mérséklődést jósol a szakember havi alapon a szezonhatás miatt, de nem tartja kizártnak, hogy meglepetés következik be ebben a főcsoportban. Az őszi hónapoktól viszont már egyértelműen az várható, hogy az élelmiszerárak alakulása felfelé fogja nyomni az inflációt, így a szeptemberi adat jóval 6 százalék felett lehet.

Augusztusban a szezonális hatásokat (élelmiszer, ruházat), illetve a tartós fogyasztási cikkek valószínűsíthető dezinflációját a többi tétel emelkedése kiegyensúlyozza - véli Jobbágy Sándor, a CIB bank elemzője. Az infláció év/év alapon szeptemberben is 6 százalék közelében lehet, októbertől viszont már érdemi csökkenésre számít Jobbágy. A decemberi év/év adat megközelítheti az 5 százalékot, majd a jövő évre vonatkozó adóintézkedések függvényében 2013-ban tovább gyorsulhat az infláció mérséklődése.

Stagnálást vár összességében a fogyasztói árak tekintetében augusztusra Gabler Gergely, az Equilor elemzője. A bázishatás miatt viszont az év/év alapú infláció 5,9 százalékra emelkedhet a júliusi 5,8 százalékról - teszi hozzá. A közel 2 százalékos üzemanyag áremelkedés ellensúlyozhatja a forint augusztusi erősödésének és a szezonálisan visszaeső ruházati árak inflációcsökkentő hatását. Az élelmiszerárak a szokásos szezonális csökkenéssel szemben inkább emelkedtek. Gabler a többi elemzőnél derűsebben látja az év hátralévő részét, szerinte októbertől elkezdhet lefelé csorogni az inflációs mutató, ami egyelőre a tavaly év végi bázis, a forintárfolyam és a jövedéki adóemelések miatt magasabb. Decemberre már 4,8 százalékra csökkenő árindexet vár az elemző, éves átlagban pedig elképzelhetőnek tartja, hogy akár 5,3 százalékra is süllyedhet a mutató.