Újabb nevek kerülhetnek fel a magyar kormány által a külföldi tulajdonú cégekkel kötött stratégiai megállapodások listájára - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A kabinet ugyanis felhatalmazta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy aláírja a francia Servier-csoport magyarországi leányvállalata, a Servier Hungaria Kereskedelmi Kft.-vel a stratégiai együttműködési megállapodást (idén december 11-ével a Servier-csoporthoz tartozó Arts et Techniques du Progrès az Egis Gyógyszergyár Nyrt. valamennyi részvényének tulajdonjogát megszerezte, így a cég ezen időponttól egyszemélyes társaságként működik tovább).

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára pedig hasonló dokumentumot írhat alá a Leier Hungária Építőanyaggyártó Kft.-vel, valamint az osztrák Prinzhorn-csoport magyarországi leányvállalataival (ezek közé tartozik a Hamburger Hungária Kft., a Hamburger Hungária Erőmű Kft., a Dunapack Papír és Csomagolóanyag Kft. és a DUPAREC Papírbegyűjtő és Feldolgozó Kft.)

A kabinet legutóbb, december 2-án az Egis Gyógyszergyár Nyrt.-vel írta alá ilyen kontraktust  A megállapodást Szijjártó és Hodász István, az Egis vezérigazgatója szignálta. Egyúttal felavatták a gyógyszercég új hatóanyag-technológiai kutatási-fejlesztési központját. A 4,6 milliárd forint összköltségű projektet az EU és a magyar kormány 1,149 milliárd forinttal támogatta. Az új fejlesztő laboratóriumokban a legkorszerűbb, már kis dózisban is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagokat fejlesztik. Az ilyen típusú hatóanyagok főként az onkológiában kínálnak korszerű terápiás lehetőségeket.

December 5-én pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerződött a Schneider Electric-kel, a cég részéről a megállapodást Spilkó József, a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. vezérigazgatója írta alá a társaság szigetszentmiklósi üzemcsarnokában. A tárcavezető szavai szerint a magyar kormánynak eddig stratégiai partnerévé vált 36 nagyvállalat az elmúlt időszakban mintegy 650 milliárd forint értékű új beruházást valósított meg és 5 500 új munkahelyet teremtett. Úgy látja, hogy a partnerséggel nyertek a hazai termelésüket bővítő érintett nagyvállalatok, a munkavállalók, a beszállítói feladatokat ellátó kis- és közepes vállalkozások, és nyert a magyar kormány is. Emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon jelenlévő nemzetközi nagyvállalatok adják a bruttó hozzáadott érték 25, a beruházások 27 és a teljes export 70 százalékát.