Újabb súlyos megállapítások az egészségügyről

A modern társadalomban az elsődleges társadalmi és népegészségügyi, megbetegedési és halálozási védőfaktort is a politikusok jelentik, az ezzel kapcsolatos erkölcsi felelősségük személyes, másra át nem ruházható, erkölcsileg pedig elévülhetetlen - összegez a magyar egészségügy értékelését célzó szakmai anyag, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) mutatott be kedden a sajtónak. Az elemzéssel a MOK paradigmaváltást szeretne elérni az ágazatban.
Szepesi Anita, 2017. június 13. kedd, 19:41
Fotó: Napi.hu

Történelmi jelentőségű szakmai anyag készült a magyar egészségügyről, amelynek a megváltoztatása elodázhatatlan - kezdte az elemzés legfontosabb megállapításainak ismertetését a keddi sajtótájékoztatón  Éger István MOK elnök.

A kamara szakértői csoportja által jegyzett monográfia őszre könyv formát ölt, szakmai kvintesszenciáját a MOK Deklarációként a területi szervezetek tanácsa elé vitte, egyhangú elfogadását követően pedig a politika és a szakpolitika összes lehetséges szintjére eljuttatta és kérte a társadalmi támogatás a változás érdekében - mondta Éger István.

Az egészségügyben paradigmaváltást sürgető Deklaráció nyilvánosságra hozása - Éger szavai szerint - valamilyen csoda folytán egybeesett az Állami Egészségügyi Ellátó  Központ (ÁEEK) által koordinált, minisztériumi munkacsoportok által összeállított és a napokban publikált első magyar egészségügyi teljesítményértékeléssel, amely konkrét, minőségi indikátorokkal alátámasztva súlyos megállapításokat fogalmaz meg a magyar egészségügyről és a lakosság egészségi állapotáról, életkilátásairól. A két összefoglaló anyag számos ponton összecseng, és kapcsolódik egymáshoz. A Mérték néven közzétett egészségügyi teljesítményértékelésről itt írtunk bővebben, a teljes anyag pedig itt érhető el.

A Mértékben is felsorolt szomorú statisztikákat megerősítve a MOK anyag szakértői is megállapítják, hogy a magyar lakosság egészségi állapota évtizedek óta kritikus helyzetben stagnál, vagy romlik.

További súlyos állítások többek között:

  • Az ellátórendszer működési színvonala, biztonsága a hatalmas tőkeberuházások ellenére nem javul. Félrevezető és az emberek egészségügyi ellátáshoz fűződő alapvető érdekeivel ellentétes, veszélyes demagógia a rendszeres működési források tisztességes bővítésével nem járó, egyszeri tőkeberuházásokra úgy hivatkozni, mintha azok a a rendszeres működés finanszírozásának megoldása felé tett lépések lennének.
  • Egy Magyarországhoz hasonló fejlettségű országban a GDP nagy értéke, vagy növekedése egyáltalán nem jár együtt az emberek jólétének, egészségi állapotának, halálozási mutatóinak javulásával. Sok esetben legfeljebb az emberek szűk csoportjának a jóléte nő a GDP növekedésével.
  • Egy igazságtalanul működő társadalomban minden társadalmi jövedelmi csoport egészségi állapota rosszabb, az élete pedig rövidebb, mint egy igazságos társadalomban, s bizonyított tény, hogy ezeket a különbségeket nem a GDP eltérő mértéke okozza.
  • Az egészség és az egészségügy ügye alapvetően és elsődlegesen erkölcsi és nem gazdasági kérdés, az ország költségvetése pedig nem gazdasági, hanem morális ügy.
  • A magyar egészségügy alulfinaszírozottsága gazdasági okokkal nem indokolható.
  • A lakosság kirívóan rossz egészségi állapota miatt a társadalombiztosításra és az egészségügyi ellátórendszerre lényegesen nagyobb teher hárul, mint a hozzánk hasonló fejlettségű, de nálunk jobb egészségi állapotú országokban. Ezért a magyar egészségügy akkor is relatív alulfinanszírozott lenne, ha ugyanakkora lenne a finanszírozási szint, mint a hozzánk hasonló országoké, csakhogy Magyarországon GDP arányosan legalább 2 százalékkal - 700 milliárd forinttal  - alacsonyabb.
  • A súlyos alulfinanszírozottságot az anyagokon és eszközökön való spóroláson túl az egészségügyben dolgozók bérén - a tisztességes és a valós bér közti különbözettel, ami legalább évi  300-350 milliárd forint - tudja kompenzálni a rendszer. Azaz az egészségügyi dolgozók ennyivel finanszírozzák éves szinten a magyar egészségügyet. Az évtizedek óta fennálló állapot pedig morálisan elfogadhatatlan.
  • Egy társadalom életében az egyik legsúlyosabb társadalmi konfliktusforrás, ha az egészségügy gazdag és szegényellátásra szakad szét, ez a folyamat pedig már megindult Magyarországon.

Itt az ideje a változásnak, azonban a szakpolitikai területek és ágazatok megfelelő összehangolása, a megfelelő szintű  feladatellátáshoz szükséges keretek és feltételek biztosítása kizárólag a szakpolitika felett álló politikai szinten oldható meg - hangsúlyozzák a MOK szakértői.

A Deklaráció teljes egészében itt olvasható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.06.13 21:14

Kiszolgáltatottak az orvosok és a betegek is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.13 21:13

...ettől függetlenül a fenti cikk minden megállapítása igaz, valószínűleg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.13 21:08

Az egészben az a legundorítóbb, hogy saját maguknak külön törvényeket fogadnak el arra vonatkozóan, hogy nekik milyen egészségügyi ellátás jár. Az orvosok pedig követik a parancsnokot, az államot, mást nem nagyon tehetnek. Viszont az is igaz, hogy Magyarországon még orvost soha az életben nem ítéltek el, sem nővért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2017.06.13 20:20

A magyar elit antiszociális fiskális politikát folytat és nem is akar rajta változtatni. Az ott dolgozó személyzetet a fizikai terhelésével, az elégtelen működési finanszírozással illetve az elégtelen és alacsony színvonalú műszerezettségével kimeríti és kiégeti, míg a a betegek nem kapnak megfelelő ellátást, ami összességében csökkenti az elérhető és egészséges életévek számát. Ami még nagyon fontos, hogy a társadalmunk idősödik így még több ellátást kellene fedezni. Van egy ábra, amely azt mutaja idő függvényében, hogy mely ország mekkora kiadással mekkora élettartamot produkál.
http://www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/ok-azok-akik-tobbet-koltenek-egeszsegugyre-es-megis-kevesebbet-elnek
Itt is lehet a Soros összefüggést keresni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html