A fellebbezések jelentős részében a beadványozók - miként az előző két napon is - az érvényes, illetve érvénytelen ajánlások számát vitatták, valamint az ajánlóívek kései visszavitelével kapcsolatos bírságolás miatt fordultak az NVB-hez.

A bizottság az azonos megítélésű ügyeket összevontan tárgyalta. Így a testület összevonta és érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat a fellebbezéseket, amelyekben a fellebbező nem tüntetett fel a fellebbezés kötelező adatai közül egyet vagy többet, így például a szervezet székhelyét, a bírósági nyilvántartási számot, vagy nem jelölte meg a konkrét jogszabálysértést.

A bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat az ügyeket is, amelyekben a fellebbezés benyújtója az ajánlási rendszer kijátszhatóságára hivatkozva kérte az ajánlások tételes ellenőrzését. Az NVB álláspontja szerint ugyanis a választópolgár aláírása hitelességének ellenőrzése nem tartozik a választási iroda feladatkörébe, az nem lehetséges sem technikailag, sem jogilag.

A bizottság szerint, amennyiben valakinek olyan adatok vannak birtokában, amelyek bűncselekmény elkövetését valószínűsítik, a nyomozó hatósághoz kell fordulnia.

Az NVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat a fellebbezéseket is, amelyeket az ajánlóívek kései visszavitele miatt kiszabott bírságok kapcsán nyújtottak be.

A testület egy egyéni jelölt, Huszárné Luda Ágnes nyilvántartásba vételét rendelte el, így a Magyar Demokratikus Unió Heves megyei 2. számú egyéni választókerületi jelöltje indulhat a választáson. Az NVB megállapította, hogy a jelölt több részletben ötszáznál több érvényes ajánlást nyújtott be a választási irodához.

A testület elé azért került ilyen nagy számú ügy, mert az új választási törvény értelmében másodfokon az NVB-nek kell elbírálnia mind a 106 egyéni választókerületi bizottság által hozott határozattal szembeni fellebbezést. A korábbi választásokon a másodfokon eljáró bizottságok a területi, azaz a megyei, illetve a fővárosi bizottságok voltak.

Az NVB határozataival szemben a Kúriához lehet fordulni felülvizsgálatért.