Újabb százmilliárd forintra szerződött az MNB

Sikeres volt a jegybank egy és három hónapos futamidejű swaptendere - írta az MTI.
Domokos Erika, 2017. július 31. hétfő, 19:11
Fotó: Pixabay

Egy és három hónapos futamidejű "finomhangoló" devizaswap (kamatcsere) tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn, a jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 52 milliárd forint ajánlatból 50 milliárd forintot, a három hónapos lejáratra benyújtott 94 milliárd forint ajánlatból ugyancsak 50 milliárd forintot fogadott el - írta az MTI.

A jegybank honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint az egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen a 164-164 millió euró (50-50 milliárd forint) felajánlott mennyiségre egy hónapos futamidőn 170 millió euró (52 milliárd forint), három hónapos futamidőn pedig 310 millió euró (94 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az egy és három hónapos swaptenderen három, illetve négy bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 900 milliárd forint. Ebből 1 hónapos futamidejű 250 milliárd forint, 3 hónapos 350 milliárd forint, 6 hónapos 200 milliárd forint, 12 hónapos 100 milliárd forint.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - jelezték.

HOZZÁSZÓLÁSOK