BUX
38482

Újabb százmilliárdtól vehet búcsút az állam

Hatályon kívül helyezik azt az áfatörvényben lévő rendelkezést, amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen, s amelyről végül az Európai Bíróság kimondta, hogy ellentétes a közösségi szabályokkal. Becslések szerint a visszatartás miatt százmilliárd forint ragadhatott az államnál.

F. Szabó Emese, 2011. augusztus 22. hétfő, 05:30

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az inkriminált rendelkezés korlátozta a cégek áfa-visszaigénylését, adott esetben több bevallási cikluson át is − a visszatartás elsősorban a havi bevallókat érintette, az éves elszámolókat pedig szinte egyáltalán nem.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint azt a szabályrendszert is ki fogja alakítani, amely lehetővé teszi, hogy az érintett cégek kérvényezzék a visszatartott áfa kiutalását. Jelenleg a jogszabályok ezt nem teszik lehetővé − a cégeknek nincs mire hivatkozniuk −, így a zökkenőmentes ügyintézés érdekében ezt is ki kell alakítani. A becslések szerint százmilliárd forintról lehet szó − ennyi ragadt az államnál a visszatartás miatt.

Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a vállalkozások pontosan mikor is juthatnak a pénzükhöz. Az országgyűlés szeptember közepén tartja első ülését, a kormány pedig − ha hinni lehet az ígéretének − viszonylag gyorsan benyújtja a módosítást. Ez egy-két hét alatt futhat át, vagyis akár októberben hatályba is léphet. Ebben az esetben a cégek benyújthatják igényüket a visszatartott összegekre. Az áfát így akár októberben megkaphatják. Az is elképzelhető, hogy az összeget a következő bevallási időszakhoz igazítva fizetik majd vissza, de még így is 2011 eredményét befolyásolja majd. Ez a költségvetés szempontjából azt jelenti, hogy az egyenleget ez a likviditási tétel is rontani fogja.