Az Európai Unió hivatalos lapjában szerdán megjelentett közlemény szerint a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. nettó 1 491 495 000 forinttal megemeli az olimpia budapesti pályázat elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátására fordított összeget. Ami így az eddigi 5,76 milliárd forintból 7,2 milliárd lett - írja az Index.

Az indoklás szerint "a  felek a nemzetközi sportszövetségek és a NOB előre nem látható követelményeiből, valamint a római olimpiai pályázat (előre nem látható) visszavonásából eredő többletfeladatokra tekintettel megemelik az eredeti megbízási díj összegét."

Hogy milyen előre nem látható követelmények bukkanhattak elő a sportszövetségeknek vagy a NOB-nak, miközben már a harmadik körös pályázati dosszié összeállítása zajlik az rejtély, de ennél is különösebb, hogy a vetélytársak számának csökkenése vajon milyen többletfeladatot ró a tanácsadókra? Ki kell húzni az olasz főváros nevét néhány összehasonlító táblázatból?

A tanácsadásra szánt összeg nem először emelkedik. Márciusban még 5 155 440 000 forintot ért a szerződés (nettó), amit augusztusban 607 407 242 forinttal megemeltek "az előre nem látható olimpiai helyszín változásokból fakadó többletfeladatokra tekintettel". A módosított helyszínek egy részét azóta újra módosították. Azaz a tanácsadásra fordított összeg 9 hónap alatt 5,15 milliárdról 7,25 milliárdra nőtt, vagyis 40 százalékkal emelkedett.

Eközben ez álmok álmodói álmodnak

A bejelentéstől függetlenül az MTI nyilvánosságra hozta a legújabb látványtevekert a budapesti helyszínekből. Budapest látványtervekben nagyon erős, miközben a másik két aspiráns, Párizs és Los Angeles kész infrastruktúrával rendelkezik. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette.

Természetesen a Várbazár nem lehet nem olimpiai helyszín.

Kép: MTI

A Hősök tere egyfajta közösségi bulihely lenne? Nem, hanem a kerékpárversenyek befutója.

Kép: MTI

A Városliget lenne az egyik központ.

Kép: MTI
A Kossuth téren íjászkodnának. Addigra a miniszterelnök kiköltözik a parlamentből.
Kép: MTI

Csepelen lenne  a központ. Jól nézze meg a megszüntetendő csepeli HÉV helyét!

Kép: MTI