A cikk két magyar szerzője Nyerges Zsolt fideszes polgármester esetével vezeti fel a kormányzó párt és az állami szervezetek, illetve vállalatok összefonódását taglaló írását. A szolnoki városvezetőt a Fidesz körül az elmúlt 15 évben kiépült "üzleti birodalom" egyik fontos szereplőjeként írják le az ügyben folytatott háttérbeszélgetéseik, illetve a birtokukba került dokumentumok alapján.

Megemlítik Nyerges reklámcégének előretörését az utcai hirdetések piacán, illetve érdekeltségét a Közgépben, amely 2010 óta 200 milliárd forint (895 millió dollár) értékű megrendelést kapott a közszférától. Ez utóbbi információt a Magyar Narancs cikkére hivatkozva közlik, hozzátéve, hogy ellenőrizték a lap állításait.

Vazallusok

E felvezetés után a Reuters írásának köszönhetően a külföldi olvasó is megismerkedhet Schiffer András LMP-s országgyűlési képviselő kijelentésével, miszerint a kormánypárt új vazallusrendszert épít ki, majd a következő mondatokban először találkozhatnak Simicska Lajos nevével, aki Nyerges üzlettársaként kerül szóba.

Ezt követően gyorsan kiderül, hogy az üzletember Orbán Viktor miniszterelnök egyetemi és kollégiumi barátja, aki egyben a Fidesz "szürke eminenciása" - állítják a hírügynökség budapesti tudósítói Fideszhez közeli, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. Sem Nyerges, sem Simicska nem nyilatkozott a Reuters munkatársainak.

Oligarchák

Egyes magyarok úgy vélik, hogy a Fidesz közeli üzletemberek felemelkedése ellenkezik Orbán Viktor választásai ígéretével, miszerint ha győznek, akkor Magyarország megszabadul a hatalmukkal visszaélő oligarcháktól - folytatódik a cikk. Véget ér az az éra, amikor a politikusok magánérdekeket szolgáltak, nem engedjük ezt visszatérni - mondta a kormányfő, aki szerint a politikai és a gazdasági élet összefonódása a volt kommunistákra jellemző.

Néhány bekezdéssel később szintén az ügyhöz közel álló személyekre hivatkozva arról olvashatunk, hogy állami alapok pénzének elosztása Orbánhoz és a Fideszhez hű üzletemberek kezében van. Ezek közé az intézmények közé tartozik a fejlesztési minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF Zrt., korábban: Nemzeti Autópálya Rt.), a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Néhány állami vállalatot szintén megszálltak Orbán emberi, ilyen a Szerencsejáték Zrt. vagy a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM). Az írás végén az is kiderül, hogy a BKV hirdetési megrendelései mindenképpen Nyerges és Simicska érdekköréhez kerülhetnek, mivel az erre kiírt tender mindkét befutója kapcsolatba hozható Simicska Lajossal.

Fegyvertársak

A nyomulás elért teljes ágazatokat is: az építőiparban, az energiaiparban és a hirdetési üzletben nő kormányzó párthoz közeli üzletemberek befolyása - derül ki a Reuters kezébe került dokumentumokból, illetve az ügyről folytatott háttérbeszélgetésekből. A kialakult helyzet már a Fidesszel barátságos viszonyt ápoló szakértők szemét is csípi.

Úgy tűnik, az oligarchák kora egyelőre nem ért véget - mondta Heim Péter, az Atticus befektetési cég vezérigazgatója, a Fideszhez közeli Századvég gazdaságkutató intézet elnöke. A nemzeti elitet nem úgy kell megerősíteni, hogy párthűség alapján támogatják az üzletembereket - szögezte le. A kormányszóvivői irodán azt mondták a Reuters tudósítóinak, hogy a kabinet az szocialista-liberális korszakból örökölt korrupció felszámolásán munkálkodik.