Újabb támadás Orbán ellen? Üzletemberek dirigálják az államapparátust

Hosszú elemzést közöl a Reuters a Fidesz hátterében az elmúlt 15 évben kiépült "üzleti birodalomról", nem feledve a befolyásos üzletembereket a kormányfőt összefűző szálakat.
NAPI, 2012. március 19. hétfő, 11:06
Fotó: Napi.hu

A cikk két magyar szerzője Nyerges Zsolt fideszes polgármester esetével vezeti fel a kormányzó párt és az állami szervezetek, illetve vállalatok összefonódását taglaló írását. A szolnoki városvezetőt a Fidesz körül az elmúlt 15 évben kiépült "üzleti birodalom" egyik fontos szereplőjeként írják le az ügyben folytatott háttérbeszélgetéseik, illetve a birtokukba került dokumentumok alapján.

Megemlítik Nyerges reklámcégének előretörését az utcai hirdetések piacán, illetve érdekeltségét a Közgépben, amely 2010 óta 200 milliárd forint (895 millió dollár) értékű megrendelést kapott a közszférától. Ez utóbbi információt a Magyar Narancs cikkére hivatkozva közlik, hozzátéve, hogy ellenőrizték a lap állításait.

Vazallusok

E felvezetés után a Reuters írásának köszönhetően a külföldi olvasó is megismerkedhet Schiffer András LMP-s országgyűlési képviselő kijelentésével, miszerint a kormánypárt új vazallusrendszert épít ki, majd a következő mondatokban először találkozhatnak Simicska Lajos nevével, aki Nyerges üzlettársaként kerül szóba.

Ezt követően gyorsan kiderül, hogy az üzletember Orbán Viktor miniszterelnök egyetemi és kollégiumi barátja, aki egyben a Fidesz "szürke eminenciása" - állítják a hírügynökség budapesti tudósítói Fideszhez közeli, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. Sem Nyerges, sem Simicska nem nyilatkozott a Reuters munkatársainak.

Oligarchák

Egyes magyarok úgy vélik, hogy a Fidesz közeli üzletemberek felemelkedése ellenkezik Orbán Viktor választásai ígéretével, miszerint ha győznek, akkor Magyarország megszabadul a hatalmukkal visszaélő oligarcháktól - folytatódik a cikk. Véget ér az az éra, amikor a politikusok magánérdekeket szolgáltak, nem engedjük ezt visszatérni - mondta a kormányfő, aki szerint a politikai és a gazdasági élet összefonódása a volt kommunistákra jellemző.

Néhány bekezdéssel később szintén az ügyhöz közel álló személyekre hivatkozva arról olvashatunk, hogy állami alapok pénzének elosztása Orbánhoz és a Fideszhez hű üzletemberek kezében van. Ezek közé az intézmények közé tartozik a fejlesztési minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF Zrt., korábban: Nemzeti Autópálya Rt.), a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Néhány állami vállalatot szintén megszálltak Orbán emberi, ilyen a Szerencsejáték Zrt. vagy a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM). Az írás végén az is kiderül, hogy a BKV hirdetési megrendelései mindenképpen Nyerges és Simicska érdekköréhez kerülhetnek, mivel az erre kiírt tender mindkét befutója kapcsolatba hozható Simicska Lajossal.

Fegyvertársak

A nyomulás elért teljes ágazatokat is: az építőiparban, az energiaiparban és a hirdetési üzletben nő kormányzó párthoz közeli üzletemberek befolyása - derül ki a Reuters kezébe került dokumentumokból, illetve az ügyről folytatott háttérbeszélgetésekből. A kialakult helyzet már a Fidesszel barátságos viszonyt ápoló szakértők szemét is csípi.

Úgy tűnik, az oligarchák kora egyelőre nem ért véget - mondta Heim Péter, az Atticus befektetési cég vezérigazgatója, a Fideszhez közeli Századvég gazdaságkutató intézet elnöke. A nemzeti elitet nem úgy kell megerősíteni, hogy párthűség alapján támogatják az üzletembereket - szögezte le. A kormányszóvivői irodán azt mondták a Reuters tudósítóinak, hogy a kabinet az szocialista-liberális korszakból örökölt korrupció felszámolásán munkálkodik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2012.03.19 22:18

@Drazsen:
Nem hibáztatom Rózsit... Nyilván nem azért aktív ma is, mert otthon hegyekben áll a pénz, a Kossuth-díj alighanem az időskori nyomortól mentheti meg. Szerintem ez csak a túláradó hála megnyilvánulása a részéről, ennyi jutott az eszébe...
(Egyébként meg persze, hogy átvette volna, de még mennyire - éppilyen hálás lett volna érte.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.03.19 22:07

@pro libertate: "Azon csodálkozom, hogy Nyerges eddig nem kapott valami magas állami kitüntetést a közösségért végzett áldozatos munkájáért.."

Azt nem kap, mert akkor nagyon kilógna a lóláb. Azt megtartják az elvhű művészeknek. ( Pl. Demjén Rózsi, akit nagyon tisztelek, és meg is érdemelte a kitüntetést, de az a kijelentése, hogy Gyurcsánytól nem vette volna át ...hát???)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.03.19 22:03

@Drazsen:
Így van. Azon csodálkozom, hogy Nyerges eddig nem kapott valami magas állami kitüntetést a közösségért végzett áldozatos munkájáért...
:DDD
De, ami késik, nem múlik.
Az állami pénzen rendezett cirkuszról nekem mindig Kern jut eszembe: "ha anyagilag nem is..." (Nőnapi ünnepély a GUVÁTI vállalatnál).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.03.19 21:50

@pro libertate: Nyerges Zsolt tényleg nem volt szolnoki polgármester, de az alábbi karrier sokatmondó:
"Simicska Lajos bizalmasa és üzlettársa.
A 2009-ben alakult, Class FM-et működtető Advenio Zrt. főtulajdonosa.
2010 áprilisától a Heti Választ és az Advenión keresztül a Class FM-et is birtokló Infocenter.hu 52 %-os tulajdonosa (a 48%-os dán befektető cég, a DEFAP mellett), Stumpf Istvánnal együtt váltva a cégből kiszállt, nemzeti fejlesztési miniszterré vált Fellegi Tamást. Később az alkotmánybírává választott Stumpf István is lemondott a cégben való érdekeltségéről, így Nyerges lett a magyar kézben lévő 52 % tulajdonosa.
Az Infocenter az IKO Média megvételére is ajánlatott tett, melyet 2010 novemberében visszavont, azonban Nyerges megtartotta igazgatósági tagságát az IKO Média tulajdonában lévő RTL Klubban."

"A szolnoki férfi kosárlabdacsapat elnöke 1998 óta.
2007 és 2009 között a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) gazdasági alelnöke volt."

Engem ,mint kosárlabdarajongót ez utóbbi szerepe még jobban irritál. Az ő gazdasági befolyásával lett magyar szinten ilyen nagyon erős játékosállománya a Szolnoki Olajnak. A mostani nemzetközi szereplésük elismerésre méltó, de a magyar bajnokságban nem elég az erős játékosállományuk, még az egész kosárlabdaszövetség és a játékvezetők is a zsebében vannak. Borítékolható az újabb bajnoki címük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.03.19 21:43

@dr-todor: Ne legyen igazad, de sajnos nagyon ebbe az irányba megyünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html