Újabb uniós eljárások indultak Magyarország ellen

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság az e-útdíjrendszer kialakításának módja valamint több irányelv nem megfelelő átültetése miatt, emellett pedig a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt is összeegyeztethetetlennek tartja a bizottság az uniós joggal - derül ki az Európai Bizottság honlapjára kedden feltöltött adatokból.
MTI, 2014. július 15. kedd, 12:43
Fotó: Reuters

Az e-útdíjrendszer esetében az MTI információi szerint Brüsszel azt kifogásolja, hogy az állam közbeszerzési eljárás nélkül kért fel egy két cégből álló konzorciumot a rendszer kiépítésére és működtetésére. Az MTI úgy tudja: a brüsszeli testület illetékesei tavaly április óta kapcsolatban álltak a magyar hatóságokkal, de Budapestnek nem sikerült meggyőznie Brüsszelt arról, hogy miért volt indokolt a közbeszerzési pályázat mellőzése.

A honlap adatai szerint Brüsszel úgy látja, hogy a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály sincs összhangban az uniós joggal.

Emellett új kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a jogosítványokról szóló uniós irányelv nem megfelelő átültetése miatt, valamint a határokon átnyúló egészségügyi ellátást, a betegjogokat szabályozó, 2011-ben elfogadott uniós jogszabályt sem megfelelően ültette át Magyarország a saját jogrendjébe.

Az MTI úgy tudja: Brüsszel szerint, bár időben megtörtént a jogszabály átültetése, de az irányelv egyes rendelkezéseit Magyarország elmulasztotta belefoglalni a magyar jogszabályba. Hasonló ügyben nyolc másik tagállamnak is küldött a bizottság a múlt héten úgynevezett hivatalos felszólító levelet.

Az Európai Bizottság a múlt héten összesen 13, Magyarországot érintő kötelezettségszegési döntést hozott. Az újonnan induló eljárások mellett egy esetben, a mobilfizetési rendszer miatt indított procedúrában döntött úgy, hogy új szakaszba lépteti az eljárást, úgynevezett indoklással ellátott vélemény formájában, míg a jegyzőkkel szemben támasztott állampolgársági követelmény miatt indított eljárásban kiegészítő levelet küldött Budapestre a bizottság.

Mindemellett hat olyan döntés is született, amelyekkel az Európai Bizottság korábban indított kötelezettségszegési eljárásokat zárt le. Megszűnt ez eljárás a szén-dioxid geológiai tárolása miatt, illetve az az eljárás is, amelyet amiatt indított Magyarország ellen Brüsszel, amiért Budapest nem megfelelően ültette át a nem uniós tagállamokból érkező dolgozók jogait szavatoló és letelepedési és munkavállalási kérelmeik egységes szabályait lefektető uniós jogszabályt.

Ugyancsak véget ért egy olyan eljárás, amely amiatt indult, mert Brüsszel szerint Magyarország az uniós joggal szembemenve korlátozta a szolgáltatások szabad áramlását a szerencsejátékok terén. Lezárult a növény- és zöldségfajok telepítését szabályozó uniós jog miatti eljárás, ahogyan az is, amely a reptéri földi szolgáltatások piacának korlátozása miatt indult. Véget ért egy, a nem megfelelő adóügyi együttműködés miatt korábban indított kötelezettségszegési eljárás is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.07.15 21:49

@langede: "de mi van ha sokkal több előny származik a szabály be nem tartásából mintha betartanánk? Nemcsak nekünk hanem mindenkinek."

Mutasson ilyen példát!

Mert az igen nehezen elképzelhető, hogy egy ilyen szabály módosítását az EU ne verne át max. 1 éven belül... (Tudom, ez csaigalassúság, az orbániai 1 naphoz képest, de... azért az EU-ban mégis csak több felet hallgatnak meg, mint hazánkban.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.07.15 19:51

...a korsó, a kút, a járás, a beleesés... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.15 19:30

...a kutya ,a karaván ,a vakkantás ,a haladás....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.07.15 16:44

@RealMan: kedves realman!

ha már németországban élsz és mégis van időd magyarországgal foglalkozni, akkor kérlek inkább a jó példa terjesztésével foglalkozzál, mint az egész magyarság szapulásával.

ugyan sok mindenben egyetértek veled, de én bízom abban, hogy a magyar ember többet ér, mint amit most mutat.

a többség valóban csak önrendelkezésre képtelen félázsiai népség, aki annyira ostoba, hogy fontosabb nekik az ígéret, mint a valóság. ezek orbán szavai. ő felismerte ezt a tényt és ahelyett, hogy minőségi változást próbálna elérni ebben inkább kihasználja ezeket a szerencsétleneket. persze ő csak "jót" akar a népnek... volt már ilyen németországban is...

azzal, hogy te még szapulod is őket csak rontasz a helyzeten (még ha többségben igazad is van). szóval arra kérnélek, hogy ne a magyarság egészét szidd, hanem azokat akik tudatosan félrevezetik szerencsétlen honfitársainkat, illetve konkrétan azokat az intézkedéseket, amelyek a mai németországban elképzelhetetlenek lennének. és kérlek magyarázd el azt is tudatlan honfitársaidnak, hogy miért lenne elképzelhetetlen. talán ezzel gondolkodásra serkented őket. tudom, hogy fontos neked magyarország! különben már rég nem is foglalkoznál velünk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.07.15 16:44

Neszeneked unortodox gazdaságpolitika :-(. Jobb lenne ortodoxnak lenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html