Újabb uniós pénzcsap nyílt meg - Kiderült, mit kifogásolt Brüsszel

Az Európai Bizottság feloldotta a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) felfüggesztését és újraindult a Brüsszelbe benyújtott számlák kifizetése. A héten 94 milliárd forint érkezett - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).
Szabó Zsuzsanna, 2013. november 13. szerda, 16:16
Fotó: Napi.hu

Az NFÜ közleményéből kiderül, hogy az európai bizottsági audit során kifogásolt gyakorlatok nem rendszerszintű hibák voltak, egyedi problémák mutatkoztak a kiválasztási eljárások során. A bizottság munkatársai többek között azt kifogásolták, hogy egyes konstrukciók esetén, amikor a rendelkezésre álló keretet a beérkezett igények sokszorosan meghaladták, az intézményrendszer sorsolással választotta ki a nyertes pályázatokat.

Az Európai Bizottság ugyanakkor megfelelőnek ítélte meg a magyar fél lépéseit, amelyeket azért tett, hogy a kifogásolt gyakorlatokat megszüntesse, így újra megindult a Brüsszelbe benyújtott számlák kifizetése - derül ki a fejlesztési ügynökség közleményéből. Ennek eredményeképp több mint 318 millió euró - mintegy 94 milliárd forint - érkezett a hét folyamán Magyarországra - teszi hozzá az NFÜ.

A közleményből továbbá kiderül, hogy a bizottság minden ponton elfogadta Magyarország álláspontját. A teljes TÁMOP pénzügyi korrekció a támogatási időszak végére legfeljebb 3,2 milliárd forint körüli összeget tehet ki. A feloldáshoz szükséges 23 millió forint visszafizetése a bizottság felé megtörtént, és ezzel lehetővé vált a mintegy 94 milliárd forint kifizetése Magyarország részére. A 3,2 milliárd forintot újra fel lehet használni, új támogatásra jogosult projektekhez.

Az NFÜ hangsúlyozza: a kifizetések ideiglenes felfüggesztése nem érintette azokat a TÁMOP-os projekteket, amelyek számlát nyújtottak be az intézményrendszerhez. A kedvezményezetteknek ugyanúgy kifizette az intézményrendszer számláik ellenértékét, ahogy a felfüggesztés előtt. Az NFÜ közleménye megjegyzi: a felfüggesztés mindössze a Magyarország és az Európai Bizottság közötti elszámolást érintette, ebből a kedvezményezettek nem érzékeltek semmit.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár október 4-én tárgyalt Andor László uniós biztossal a szabálytalanságok miatt visszatartott uniós források ügyében, amikor az Európai Szociális Alapból (ESZA) finanszírozott, főleg a szegényeket, munkanélkülieket és az oktatást támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) forrásairól volt szó. Ezeket a kifizetéseket nyáron fagyasztotta be az Európai Bizottság.

Lázár János a regionális fejlesztési alap egyes programjaival kapcsolatban Johannes Hahnnal is tárgyalt szeptember elején. Az akkor született megállapodások értelmében 10 operatív program finanszírozása indult újra, de cserébe 5 százalékos korrekciót hajtanak végre azoknál a pályázatoknál, ahol a bizottság ellenőrei szabálytalanságokat találtak. Ez a korrekció 230-250 millió eurót (69-75 milliárd forintot) jelent, ám ezt a pénzt lehetőség van újra felhasználni. Az év végéig ezt az összeget újra meg kell pályáztatni, és a kedvezményezettekkel is szerződést kell kötni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.13 18:54

Mindenben visszakoznak ...,győztünk..!! Kellett az a 500 000 ember ,aki a kormány mellett tüntetett már 3-szor ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html