Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A változtatás törvényes és egyértelmű jogalapot teremtene arra, hogy a földliciteken új tulajdonossá vált földművesek a sokszor irreális, eddigi állami díjaknál többet kérjenek a jelenlegi bérlőktől, akik a tulajdonosváltás ellenére több esetben még évtizedekig használhatják a földeket, mivel érvényes szerződéseik csak később - például a Simicska-féle Mezort-cégeknél 2051-ben - járnak le. A törvénymódosítás eldöntené azt a vitát, hogy a tulajdonosok a földadásvételek után növelhetik-e a bérleti díjakat vagy sem, de nem szüntetné meg annak az esélyét, hogy a bérlők a díjemelések miatt az új tulajdonosokkal szemben bírósági pereket indítsanak - olvasható az agrarszektor.hu-n.

A bérbeadók a haszonbérleti szerződések megkötése után két évvel, azt követően pedig háromévenként kezdeményezhetnék, hogy a földek bérlői piaci bérleti díjakat fizessenek a földhasználatért - tartalmazza a földforgalmi törvényhez készített módosítási javaslat, amelyet Győrffy Balázs fideszes képviselő nyújtott be az Országgyűléshez. Azt, hogy a kezdeményezések időpontjában mi számít piaci haszonbérleti díjnak, költségtérítés ellenében a NAK állapítaná meg szakértői becsléssel.

A törvénymódosítási elképzelés az agrárszektor.hu információi szerint kifejezetten azért született meg, hogy az új tulajdonosok törvényesen növelhessék a haszonbérleti díjakat a nyilvános hirdetéseken és árveréseken megvett állami földeken. Sok esetben ugyanis az értékesített területeket új tulajdonosként nem vehetik birtokba, mert azokat társas vállalkozások érvényes haszonbérleti szerződésekkel művelik, amelyeket még korábban kötöttek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel.