Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határozat a Steindl Imre Program harmadik ütemével kapcsolatos további döntéseket tartalmazza. Az Alkotmány utca helyett az Agrárminisztérium alatt lesz mélygarázs, amely kiszolgálja az Igazságügyi Palotát (a mai Néprajzi Múzeumot) is. Az Alkotmány utcának a Kossuth Lajos tér és a Honvéd utca közötti szakaszán lesz a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye. Itt feltüntetik a történelmi Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységneveit.

A nemzeti emlékhely kialakítására idén 381 millió, míg 2020-ig további 5 milliárd 80 millió forintot hagyott jóvá a kormány.

A határozat kiemeli, hogy a Kossuth Lajos tér sarkán található Vértanúk tere ez év február 15-től a Kiemelt Nemzeti Emlékhely részévé vált. (Onnét eltávolítják Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát.) A tér a jövőben a gyalogosoké lesz, azon csak a BKK buszai hajthatnak át. Ezért át kell majd helyezni a Szabadság téren található mélygarázs kijáratát is.

Végül a kormány utasította az emberi erőforrások miniszterét, hogy intézkedjen a Néprajzi Múzeum kiköltöztetéséről és elhelyezéséről, hogy a helyén kialakítsák az Igazságügyi Palotát.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek viszont a Politikatörténeti Intézetnek az Igazságügyi Palotára vonatkozó használati jogának megszüntetéséről kell intézkednie. Nincs szó arról, hogy az intézet elhelyezéséről is gondoskodnia kellene.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.