Átírnák az lakossági energiaszolgáltatásról szóló törvényeket kormánypárti képviselők. Az erről szóló javaslatot társszerzőként az a Németh Szilárd vezeti, aki a fideszes rezsikommandó vezetőjeként vált ismertté. A Zsigó Róbert (Fidesz) képviselővel közösen jegyzett javaslat szerint az áram- és gázszolgáltatók a lakossági fogyasztóknál a jelenlegi évi egy kötelező alkalommal szemben kötelesek lesznek negyedévente leolvasni a mérőórákat. Azt is törvény írná elő, hogy erre akár este nyolckor is sor kerülhet, annak érdekében, hogy a lakásokban, elzárt helyen levő mérőket is le lehessen olvasni. A cél az, hogy minél kevesebb esetben készüljenek becslés alapján számlák - olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

Mindemellett szigorodhatnak az áram- és gázszolgáltatás kikapcsolásának szabályai. A jövőben kizárólag 60 napot meghaladó számlatartozás esetében kerülhet erre sor, míg jelenleg egyéb tartozás (pl. kötbér) esetében is élhet a szolgáltató ezzel a drasztikus megoldással. (Más kérdés, hogy szerkesztőségünk nem tudott olyan esetről, amikor egy szolgáltatóval szemben a lakossági fogyasztónak kötbéres ügylete keletkezhet.) Ugyanakkor kötbér miatti kikapcsolásra sor kerülhet a jövőben is, ha a szolgáltató polgári pert, vagy fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezett - ez esetben viszont nem kell megvárni az eljárás végét. Abban az esetben, ha rendezte a tartozását a fogyasztó és a visszakapcsolási díjat is befizette, akkor erre 24 órán belül sort kell kerítenie a szolgáltatónak - olvasható a javaslatban.

A társasházak esetében jön a minimális kötelező áramszolgáltatás, vagyis a négy emeletnél magasabb épületeknél, ahol fogyatékos lakók is élnek nem lehet az egész házat áramtalanítani nemfizetés esetén sem. A minimális szolgáltatás a közös tulajdonú helyiségekre vonatkozna, vagyis ez esetben is kötelező lenne a lépcsőházak világítása és a liftek működésének biztosítása. Ha egy társasház tartozik, akkor tartozás is ebből a két költségből jön össze a leggyakrabban. Még egy lehetőség van tartozás felhalmozásra, ha a közös helyiséget bérlő üzlet nem fizeti az áramszámlákat. Ilyen esetben ha a társasház fizetési meghagyásos eljárást kezdeményez a bérlővel szemben, akkor már kérheti a minimális szolgáltatást.

Minden járásban egy ügyfélszolgálat


A javaslat szerint az egyszerűbb ügyintézés érdekében az áramszolgáltatóknak a jövőben minden járási székhelyen - vagyis 176 városban - kell ügyfélszolgálatot üzemeltetnie. (Eddig megengedőbb volt a szabályozás az alacsonyabb népsűrűségű körzetekben). Azon települések, amelyek 5000 főnél nagyobbak, ám nem járási központok, ott is kötelező panaszfelvételi irodát üzemeltetni. Ehhez nem kell önálló iroda, lehet más profilú üzlethelyiségben egy panaszkezelési pontot fölállítani - olvasható a törvényjavaslatban.

A fideszes képviselők e törvénycsomagban egy régi adósságot is törlesztenének, amikor kimondanák, hogy a 132 kilovolt feszültségnél alacsonyabb szintű hálózatok esetében csakis földkábel építhető ki az új szakaszokon, legyen az akár közvilágítás, vagy elosztó vezeték. Ugyanakkor a jelenlegi légkábelek még így is évtizedekig maradhatnak.

Megálljt parancsolnak a kiszervezéseknek

A földgázszolgáltatásról szóló törvény módosítása kimondaná, hogy a földgázelosztói és kereskedői tevékenységet nem szervezhetik ki a cégből, a már hatályos kiszervezési szerződések pedig nem módosíthatóak a törvény hatályba lépése után. Ráadásul a kapcsolt vállalkozásokkal kötött kiszervezési szerződéseket hat hónapon belül fel kell bontani - olvasható a javaslatban.