A müncheni újság híre szerint a távközlési óriáscég menedzserei megpróbálták több százmillió eurós megrendelést kieszközölni az autókonszerntől. Cserébe felajánlották a VfL Wolfsburg első osztályú labdarúgó egyesülettel fennálló szponzori szerződés meghosszabbítását. (A futballklub tulajdonosa és legfőbb anyagi támogatója a Volkswagen AG.)

Tíz évvel ezelőtt egy ilyen "árukapcsolás" nem számított bűncselekménynek, ám a német gazdaság több nagy cégénél (Telekom, Siemens) kibukott korrupciós ügyek nyomán a bűnüldöző szervek ma már jóval érzékenyebben reagálnak az efféle esetekre.

A nyomozás a Deutsche Telekom leányvállalatának, a T-Systemsnek két menedzsere és egy korábbi tanácsadója, valamint a Volkswagen beszerzési részlegének két munkatársa ellen folyik - közölte a stuttgarti ügyészség szóvivője. Szavai szerint az egyezkedés során nem folyt pénz, ám a T-Systems menedzsereinek magatartása üzleti kapcsolat során történő vesztegetésnek minősül.

A Deutsche Telekom szóvivője utóbb megerősítette az újsághírt. Mint közölte, az érintett személyek egyikét, a T-Systems leányvállalat menedzserét elbocsátották.

Az ügyészség azután lépett, hogy a Deutsche Telekom még 2010 végén dokumentumokat adott át a stuttgarti hatóságnak (a két menedzser irodája Stuttgartban van). Előzőleg egy belső vizsgálat során fölmerült a gyanú, hogy egy menedzser megszegte a vállalat dolgozóira vonatkozó előírásokat: tárgyalásokat folytatott a VW konszernnel a nyáron lejárt szponzori szerződés meghosszabbításáról. Ezt a cégvezetés munkajogi kihágásnak minősítette, arra hivatkozva, hogy a Deutsche Telekomnál egyértelmű választóvonal húzódik az ügyféltoborzás és a szponzorálás között.