Újdonság az egészségügyben: adataikról rendelkezhetnek a betegek

Mától élesben indul az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) tesztüzeme. A rendszer segítségével a kezelőorvosok, patikusok hozzáférhetnek a kezeléshez szükséges betegadatokhoz. A pilot programhoz 11 kórház, 22 háziorvosi rendelő és 36 patika csatlakozott, november elsejétől az összes, OEP-pel szerződött szolgáltató számára kötelező lesz a belépés - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.
Szepesi Anita, 2017. február 14. kedd, 16:37
Fotó: Napi.hu

Elektronikus recept és beutaló írást, a beteg kezelésével kapcsolatos adatok hozzáférhetőségét, a beteg egészségügyi profiljának elkészítését biztosítja többek között a mától élesített, de augusztus közepéig még tesztüzemben futó Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). November elsejére az összes OEP-pel finanszírozási szerződést kötött egészségügyi szolgáltató számára kötelező a csatlakozás. A tesztüzem első hónapja a lakosok digitális önrendelkezéséé, ekkor még üres rendszer mellett állítható be az adatok hozzáférhetősége, azaz a rendszert használók még senkinek az adatait nem látták.

A hozzáférési beállítások a későbbiekben bármikor módosíthatók. Egy hónap múlva, azaz március közepétől a tesztüzemben részt vevő intézményeknél is élesedik az EESZT, ettől kezdve a pilothoz csatlakozó ellátóknál kezeléshez fordulók adatai megjelennek majd a rendszerben, azokhoz  - más beállítás híján -  a jelenlegi törvényi szabályozás  szerint férhetnek hozzá a rendszert használói, öt évre visszamenőlegesen.

Az érzékeny, például pszichiátriai adatok, alapból továbbra sem lesznek ismertek minden rendszerhasználó előtt, csak az illetékes szakorvos számára. Az internettel, vagy ügyfélkapus belépéssel nem rendelkezők a kormányablakoknál intézhetik adataik beállítását, miként a 18 év alatti gyerekek adatainak hozzáférhetőségét is a kormányablaknál, személyesen intézhetik a szülők - ismertette a részleteket Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főosztályvezetője.

Mi az EESZT?

A rendszer maga tulajdonképpen egy olyan információs sztráda, amelyen az összes ellátó intézmény összes betegadata a lehető leggyorsabban és biztonságosan el fog jutni arra az ellátóhelyre, ahol a betegeket ápolják - foglalta össze az új rendszer lényegét Szabó Bálint.

A 7,7 milliárdos - ebből maga az EESZT kidolgozás 4,4 milliárd forint volt -, 100 százalékban uniós forrásból finanszírozott informatikai fejlesztés megvalósíthatósági tanulmánya 2013-ban, maga a rendszer 2015 decemberében készült el, a tavalyi év pedig a szolgáltatók csatlakozásának előkészítéséről szólt. További hardverfejlesztést a bevezetés nem igényel a szolgáltatóktól - mondta Szabó Bálint.

Ónodi-Szűcs Zoltán az EESZT bevezetésétől a betegbiztonság jelentős javulását várja, ha a rendszer munkába áll, a továbbiakban semmilyen intézkedésre nem lehet mondani, hogy a döntés információ hiányában történt  - mondta. Emellett megszűnnek a feleslegesen ismétlődő vizsgálatok, a szolgáltatók tisztában lesznek a korábban elvégzett vizsgálatokkal és azok eredményeivel is. Az e-recept bevezetése pedig a gyógyszerkasszára is hatással lehet - tette hozzá az államtitkár. A papír alapú recept azonban továbbra sem tűnik el a rendszerből.

HOZZÁSZÓLÁSOK