Újdonsággal rukkolnak elő a japán autógyártók

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Honda és a Mazda kérelmét, hogy fénykibocsátó diódákat - LED-es világítást - használjanak az autóikon. A határozat május 9-én lép hatályba.
Németh Géza, 2016. április 19. kedd, 15:16
Fotó: MTI/EPA

A Bizottság innovatív technológiaként hagyta jóvá a két autógyártónak a külső LED-es világítás alkalmazását. A határozat kifejti, a kérelmek értékeléséből szerzett tapasztalatok alapján kielégítő és következetes igazolást nyert, hogy az egy hatékony technológia. Alkalmazásával - kilométerenként - 1 grammal csökkenthető a széndioxid kibocsátás.

A határozat a teljes külső világítást rendszerként kezeli, amely  tompított fényszóróból, távolsági fényszóróból, első helyzetjelző lámpából, első ködlámpából, hátsó ködlámpából, első irányjelző lámpából, hátsó irányjelző lámpából, rendszámtábla-megvilágító lámpából és tolatólámpából áll.

A gyártóknak azonban minősítést kell szerezniük az elérhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentésről. A gyártóknak a típusjóváhagyó hatósághoz benyújtott minősítési kérelemhez-  a megfelelés igazolására - mellékelniük kell egy független ellenőrző szervezet által készített ellenőrzési jelentést is.

HOZZÁSZÓLÁSOK