Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A váltással megszűnnek az eddigi DT-s kék rendszámok, helyettük CD lesz a diplomata autók általános betűjele és a számozás is teljesen eltér a megszokottól. Az új, nyolc karakteres formátum kétszer hármas számcsoportjából az első rész az országokat jelöli. A 24.hu szerint a Vatikán kapta a 001-et a az Egyesült Államok helyett, az amerikaiaké pedig a 020-as lett. A portál szerint a kiosztás a diplomáciai kapcsolatfelvétel időpontja alapján készült.

A második számcsoportból azt lehet kiolvasni, hogy a diplomaták, családtagjaik, a külképviseletek technikai személyzete vagy diplomáciai mentességet nem élvező külföldiek használatában van-e az autó.

A 24.hu úgy tudja, hogy hivatalos értesítés nem érkezett meg a rendszámok kiadása előtt az autópálya-kezelőhöz, és a rendőröket is elfelejtették tájákoztatni a változásról. Az autópálya-kezelőnél a diplomáciai testületek jelezéseiből tudták meg, hogy új típusú rendszámaik miatt fel kell készíteni a leolvasó rendszert a nyolc karakterre. A portál szerint várható, hogy hasonló problémák felléphetnek a parkolókban és más leolvasó rendszerek esetében is.