Újítások érkeznek a duális képzésben

A nemzetgazdasági tárca a jövőben a duális képzésben szeretné erősíteni az együttműködést a külföldi kamarákkal - mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.
Napi.hu, 2016. április 5. kedd, 14:51
Fotó: Napi.hu

Odrobina, a Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara és együttműködő partnerei, egyebek között a Joint Venture Szövetség, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által rendezett konferencián elmondta: az év elejétől a duális képzésben számos egyszerűsítést vezettek be. Ezek egy része azt teszi lehetővé, hogy a cégek, amelyek eddig pályázat útján jutottak hozzá a duális képzésben szerezhető állami támogatáshoz, most a költségeket egyszerűen levonhatják a szakképzési hozzájárulásukból - tette hozzá.

Ha a költségek a fizetendő szakképzési hozzájárulást meghaladják, akkor még forrást is igényelhetnek a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól.

Az új szabályok része az is, hogy míg korábban a tanműlyek fejlesztéséhez kapcsolódó beruházási támogatásra pályázni kellett, most ezt "automatikusan" igényelni tudják a cégek.

Odrobina László elmondta: a kis- és középvállalkozások számára új lehetőség, hogy a duális képzésben résztvevő oktatók bérét elszámolhatják, és emellett az is előnyt jelent, hogy a kizárólag képzési célú tanműhelyek fenntartására is igényelhető támogatás.

Az NGM helyettes államtitkára szerint a duális képzés növekvő népszerűségét mutatja, hogy a gazdálkodó szervezetek és a tanulók által kötött tanulószerződések száma egyre nő, a demográfiai okokból csökkenő tanulólétszám és a gazdasági válság ellenére a 2010. évi több mint 52 600 tanulószerződésről 2015 végére a számuk meghaladta az 54 200-at.

HOZZÁSZÓLÁSOK