Újra lecsapott az MNB egy hitelközvetítőre (frissítve)

Mintegy 30 millió forintra bírságolták a City Hitelbróker Kft.-t, mert nem volt elég széleskörű az előzetes tájékoztatásuk a hitelközvetítéskor, az alkalmazottak közül nem mindenki rendelkezett az előírt végzettséggel. De baj volt az adatkezelésükkel is. A cég közölte: kiküszöbölik a hiányosságokat.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 10. péntek, 09:56
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB 30 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértések megszüntetésére kötelezte a pénzpiaci független közvetítőként működő City Hitelbróker Kft.-t többek között nyilvántartási, panaszkezelési és adatszolgáltatási hiányosságok miatt. A társaság az ügyféltájékoztatási, igényfelmérési és iratmegőrzési kötelezettségét is több esetben megsértette, továbbá egyes pénzügyi termékeknél hosszabb ideig csupán egy intézmény ajánlatait közvetítette ügyfeleinek. A társaság nevében közvetítést végző több személy nem felelt meg a tevékenység végzéséhez szükséges szakmai és személyi feltételeknek sem.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytatott a lakástakarékpénztári, valamint hitel termékeket közvetítő City Hitelbróker Kft-nél annak megállapítására, hogy a vizsgált időszakban miként tett eleget a független pénzpiaci közvetítői tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A társaság a pénzpiacon a független közvetítői tevékenységet többes ügynökként végzi, vagyis több pénzügyi intézmény egymással versengő termékeit közvetíti, elősegítve ezzel a pénzügyi intézmény és a leendő ügyfél közötti szerződéskötést - kezdi beszámolóját az MNB.

A 2014 év elejétől tartó időszakot áttekintő jegybanki vizsgálat megállapításai szerint a társaság közvetítői tevékenységéhez olyan embereket is foglalkoztatott, akik nem feleltek meg teljesen a pénzügyi közvetítéshez szükséges szakmai és személyi feltételeknek, ugyanakkor ténylegesen közvetítési tevékenységet végeztek. A City Hitelbróker Kft. nem rendelkezett továbbá a vonatkozó jogszabályok által elvárt minimális számú - legalább három - megbízóval, huzamosabb ideig mindössze egy, majd később is csupán két pénzügyi intézmény megbízásából közvetített egyes pénzügyi termékeket.

A Magyar Nemzeti Bank határozatában foglaltakkal kapcsolatos intézkedéseket a City Hitelbróker Kft. már a vizsgálat során megkezdte, a szükséges változtatások jelentős részét elvégezték, illetve legkésőbb a megadott határidőig teljesítik - közölte a cég.
A belső folyamatokat, szabályzatokat ennek megfelelően módosították, a jövőben pedig még nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy tevékenységük, működésük során minden hiányosságot kiküszöböljenek. A társaság a kiszabott bírságot a megadott határidőig rendezi, ez a cég zavartalan működését nem befolyásolja - jelezték reagálásukban.

Emellett az MNB szerint a társaság a szerződéskötést megelőző ügyféltájékoztatási, igényfelmérési és ajánlat átadási eljárása sem felelt meg a szabályoknak. Nem volt elég részletes az előzetes tájékoztatása, illetve az ügyféligények felmérésére vonatkozó kötelezettségüket sem teljesítették. A City Hitelbróker azt sem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy a szerződéskötés elősegítése és a termékek összehasonlítása érdekében az ügyfeleknek a jogszabály által előírt minimális számú egymással versengő intézmény ajánlatát átadta.

A vizsgálat a fentieken túl adatszolgáltatási, panaszkezelési, iratmegőrzési, illetve -a közvetítést végző személyeket, az ügyfélpanaszokat és belső szakmai képzést, oktatást érintő - nyilvántartási hiányosságokat is feltárt. Az MNB ezért kötelezte a társaságot, hogy a feltárt jogsértéseket szüntesse meg és a felügyeleti intézkedések végrehajtásáról - az erről szóló jelentés megküldésével - a határozat átvételét követő 90 napon belül számoljon be a jegybanknak. A jegybank 30 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a cégre.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK