A járványügyi védekezés a költségvetésből komoly forrásokat, az országtól pedig komoly összefogást kíván. A kabinet annak jegyében állította össze a járvány elleni védekezési alapot, hogy az államnak először saját szervein kell kezdenie a takarékoskodást - mondta a politikus. A legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot ezért a tárcáktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

A védekezésből, illetve a gazdaság újraindításának költségeiből azoknak a szektoroknak is részt kell vállalniuk, amelyek jó időben a gazdaság növekedéséhez járulnak hozzá és jelentős haszonra tesznek szert. A kormány ezért tartja fontosnak, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és a bankok is hozzájáruljanak a közös felelősségvállaláshoz - fogalmazott Gulyás Gergely a rádióban az MTI beszámolója szerint.

A védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre, de ez egy felülről nyitott összeg, mivel az egészségügyi védekezésnek nem lehetnek pénzügyi korlátai. Emellett a gazdaságvédelmi alapban, amely a gazdaság újraindítását szolgálja 1345 milliárd forint van most.

Különösen fontosnak nevezte, hogy enyhítsenek azokon a bajokon, amelyekkel az emberek most szembesülnek, elsősorban akkor, amikor elveszítik a munkájukat. A munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése ezért a legfontosabb. A hivatalos statisztikák szerint 30 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, a helyzet azonban sajnos ennél rosszabb, amit az is mutat, hogy a korábbi több mint 70 ezer üres álláshelyből ma már kevesebb mint 50 ezer van szabadon, április eleje óta pedig naponta több mint négyezren veszítik el az állásukat.

A kormány azt reméli, ha megállítani nem is, de jelentősen mérsékelni tudja ezt a folyamatot, a járvány után pedig nagy számban újra tudja teremteni a munkahelyeket - mondta Gulyás Gergely.