Újra 300 forintos eurót lát a Financial Times

A magyar kormány még a megszorításokat is kétbalkezes módon csinálja - derül ki a Financial Timesnak (FT) nyilatkozó elemzők szavaiból.
NAPI, 2012. október 16. kedd, 10:17
Fotó: Napi.hu

Ha valaki nem tudná, Magyarországon jól mennek a dolgok. Legalábbis Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta nemzetének pénteki rádióinterjújában, hogy az ország erősebb, mint az előző IMF-megállapodás megkötésének idején (2008 őszén) volt, ezért a kormány jó megállapodást fog kötni a szervezettel - kezdi a magyarországi gazdasági helyzetről szóló cikkét a Financial Times (FT) blogistája, Kester Eddy. A kabinet úgy gondolja, hogy a magyar gazdaság jobban fog teljesíteni az európainál, ezért tervei szerint az alsó középosztálybeliek - a havi 220 ezer forintnál (770 euró) kevesebbet keresők - hóna alá nyúlnak, azaz azokat segítik, akik eddig nem tudtak kitörni nehéz helyzetükből.

A helyzet olyan pompás, hogy a tanároknak megígért 2013. szeptemberi béremelést is végrehajthatják - az intézkedést egy héttel korábban halasztották el a gazdasági miniszter nevéhez kapcsolódó Matolcsy-csomag részeként. A magyar kormány túl gyakran hangoztat optimista nézeteket a gazdaság állapotáról - ami a mostani értékelés súlyát is megkérdőjelezi -, ám tény, hogy a piacok nagyon pozitívan fogadták a megszorító pakkot.

Nem vették be

Úgy tűnik, az elemzőket azonban nem sikerült megetetni - véli a FT szakírója, aki az OTP gazdaságelemzőinek értékelésére hivatkozik. A legnagyobb magyar bank szakértői szerint a magyar gazdaság összességében stagnál. A GDP idei zsugorodására adott 1,1 százalékos és 2013-as növekedésével kapcsolatos 0,8 százalékos előrejelzésük lényegében összhangban van a kormány prognózisaival, más a helyzet azonban a költségvetési hiánnyal.

Az OTP szerint a GDP 3,1 százaléka lesz a deficit, ami jóval meghaladja a kormány 2,7 százalékos várakozását. A különbség elég nagy ahhoz, hogy a tanárok elfeledhessék a vastagabb pénztárcával kapcsolatos álmaikat. Sőt, a banki elemzők szerint a bruttó bérek 0,1 százalékkal morzsolódnak le jövőre, a munkanélküliségi ráta pedig a 11,2 százalékról 11,8-re emelkedik.

Elszállhat a hiány

Az FT ezután idézi a londoni Capital Economics még sötétebb prognózisát. Eszerint a gazdaság zsugorodása folytatódik 2013-ban is - a GDP 0,5 százalékkal eshet -, az államháztartási hiány pedig a GDP 3,5 százalékára ugrik. Pozitívumnak azt tartják, hogy a Matorlcsy-csomag arra utal: a kormány belátta, hogy elérhetetlenül optimista várakozásokra alapozta korábbi terveit.

A fiskális megszorítások azonban nem működhetnek növekedés nélkül. A kormány feltételezései még mindig túl optimisták. Ha az eurózóna mélyebbre süllyed a recesszióba, az csapást mérhet az exportra, az egyetlen tényezőre, amely még élteti a magyar gazdaságot. A belső kereslet tovább zsugorodik a hitelhiány és a kiadáscsökkentések miatt.

Béna megszorítások

Úgy tűnik, a magyar kormány nagyon gyengén hajtja végre a megszorító politikát - folytatódik a Capital Economics elemzése. A döntéshozók esetleges lépéseket tesznek, ötletszerűen válogatva a lehetőségek közül. A kívülállókban ez csak megerősíti azt az érzést, hogy a kormány politikája átláthatatlan és kiszámíthatatlan. Emiatt semmi sem csábítja az országba a befektetéseket.

A kép sötét, de kérdés: miért nem törődnek ezzel a pénzpiacok? Neil Shearing, a Capital Economics elemzője úgy véli, egyedül a nyáron kezdődött kedvező külgazdasági környezetben rejlik a válasz. Ha az eurózóna válsága - ahogy az a kutatóintézet várja - ismét elmélyül, akkor egy csapásra vége szakadhat a barátságos viszonynak. A szakértő nem lenne meglepve, ha újra 300 forint/euró fölött jegyeznék a magyar valutát, bár szerinte ez legalább rábírná a kormányt, hogy végre megállapodjon az IMF-fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

olasz, 2012.10.17 08:14

@krix:
"Eléggé tartós ez a "koporsó", sőt, mintha mostanában kinyílt volna a fedele és még az is lehet, hogy nem is halott fekszik benne!"

hanem mi? zombi vagy vampir?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.10.16 17:39

"A döntéshozók esetleges lépéseket tesznek, ötletszerűen válogatva a lehetőségek közül."
Ezt én persze rugalmasságnak látom: a hajót viharban mindig az éppen közelgő hullámmal szembe kell fordítani, mert különben felborul. Persze kívülről nézve ez céltalanságnak látszik, de víz alatt, fejjel lefelé meg nem lehet hajókázni.
"Emiatt semmi sem csábítja az országba a befektetéseket." Vicces, hogy közben angol cégek telepítik át a gyártást ide, az alacsonyabb adók miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2012.10.16 13:08

Hát ha Klester Eddy megmondta,akkor az meg van mondva!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.10.16 12:56

A látnokok,télen is "jól" látták ,vették is az eurót sokan 300-ért ,és vitték Bécsbe 3%-os kamatra ...hajrá!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

miklospeter, 2012.10.16 12:32

Az FT megint irt egy blogbejegyzest, csodak csodajara talalt egy pesszimista elemzot aki kimondta a tutit (senki nem tudta eddig:)) hogy az EU valsagkezelesen mulik (ertsd: be tudjak e hajtani a nemetek a hiteleiket minden aron, embert es eleteket nem kimelve)a magyar refinanszirozasi kepesseg es ebbol a napi.hu vezeto cikket varazsolt. Nincs itt semmi ujdonsag, kovetkezo!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html