Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon egyedülálló módon, 2013 után 2016-ban is a CIB Bank elemzői nyerték a Consensus Economics Legpontosabb előrejelzés 2016 Magyarország díjat (Forecast Accurary Award Winner 2016 Hungary). A londoni székhelyű makrogazdasági elemzésekkel foglalkozó globális vállalat azoknak az intézményi elemzőknek a munkáját ismeri el, akik a GDP és az infláció alakulását a legkisebb hibaszázalékkal jelzik előre - adta hírül a pénzintézet.

A Consensus Economics 1989 óta világszerte 700 elemzői műhelytől - köztük a CIB Bank szakértőitől is - gyűjt folyamatosan makrogazdasági előrejelzéseket. A díj odaítélésekor 24 hónapon keresztül vizsgálták, hogy a 19 magyar intézmény milyen előrejelzéseket készít a gazdasági növekedés és az infláció tekintetében. A nyertes kiválasztásához az átlagos abszolút hiba számítási módszert használták, amelyben a hiba a GDP és az infláció tényleges alakulása és az előrejelzés közti különbséget jelenti. Az elemzőknek 24 hónap alatt a hazai adatszolgáltatás túlnyomó többségét teljesíteniük kellett ahhoz, hogy indulhassanak a díjért.

A legpontosabb előrejelzés kiválasztásakor a Consensus Economics összeadta a GDP-re és az inflációra vonatkozó átlagos abszolút rátákat, majd kiválasztotta azokat az elemzőket, akik a legalacsonyabb hibaszázalékkal adtak előrejelzést a két értékre.

Különösen örülünk annak, hogy az elmúlt rendkívül változékony időszak ellenére a mi prognózisaink megbízhatóknak bizonyultak és büszkék vagyunk arra, hogy ezt nemzetközi és hazai szinten is elismerték. Az MNB és a Reuters közös versenyén 9 makrogazdasági mutatót vettek figyelembe, amelyből háromban (GDP, infláció és 10 éves hozam) az első helyen, míg a teljes összesítésben a második helyen végeztünk - egészítette ki Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője (képünkön).