"Újra adósságspirálba akarja csalni a kormány az embereket"

Jó-e az, ha minél több hitelt vesz fel a lakosság? Az MNB szerint igen, ám az olvasóink egyelőre nem lelkesednek az ötletért.
Dzindzisz Sztefan, 2018. április 25. szerda, 18:45
Fotó: Napi.hu

Az eladósodottság jó dolog, hiszen ez erős gazdaságot és hitelképességet tükröz, a túlzott eladósodottság viszont rossz dolog, mert jelentős kockázatokat hordoz - állapította meg Nagy Márton, az MNB alelnöke a Portfolio.hu Hitelezés 2018 konferenciáján.

A magyarországi bankrendszer mérlegfőösszegének évi átlagos növekedési üteme 2030-ig elérheti 11 százalékot, a vállalati hitelek évi 12 százalékkal, a kkv-hitelek 13 százalékkal, a háztartások hitelei ennél is jobban, évente 15 százalékkal nőhetnek, sőt, a lakáshitelezés még ennél is gyorsabban, évi 18 százalékkal bővülhet.

Fontos adat még, hogy ma a magyarországi háztartások csupán 32 százalékának van hitele, ez az EU-ban az egyik legalacsonyabb arány.

A tervek bizony komolyak, így arról érdeklődtünk olvasóinknál, hogy ők terveznek-e új hitelt felvenni a közeljövőben. Először az utca emberéhez fordultunk, az erről szóló kisfilmünket mutatjuk is egyből:

Ezután a Facebookon fordultunk olvasóinkhoz, hogy megtudjuk, ők hogyan állnak a kérdéshez. Bár természetesen nem reprezentatív felmérésről van szó, az arány sokat mondó: a válaszadók 92,5 százaléka nyomott a nemre, mindössze 7,5 százalék az, aki bármilyen hitel felvételét tervezi.

Ezt az attitűdöt jól tükrözik a kommentek is. Ildikó kommentje például kifejezetten népszerű volt: "Szó sem lehet róla!!!!Hülyére vesznek ezek mindenkit. Több millió magyar embert becsaptak a rablóhitelező bankok. Gátlástalan törvényszegők, meglopták az ügyfeleiket."

Ezzel a hozzászólással nem volt egyedül, íme, néhány hasonló gondolatmenetet megfogalmazó komment: "Ezektől, hitelt?! Csak majd ha mindenáron hajléktalanná akarok válni!", "Isten mentsen!", "Újra adósságspirálba akarja csalni a kormány a ,,zembereket",hogy itt ragassza őket a putriban. Nem fog menni!", "virágzik az uzsora!", "Bankkal szoba allni ??? Soha", "hitelezzen nekik az atyaúristen, mert nekik még az is kevés lenne.", "Az új " devizahitel" csapdája" és így tovább.

Pozitív komment nem is érkezett, Zoltán is a hátteret próbálta kideríteni: "Valamelyik nap a Vértes András az egyik tv csatornán szépen elmagyarázta, hogy miért akarja a kormány, hogy a lakosság és a vállalkozások sok hitelt vegyenek fel. A lényege: a felvett hitel ugyan a gazdasági növekedést javítja, de a hiteleket a lakosságnak és a vállalkozásoknak kell visszafizetni, ha bármilyen nehézség jön közbe, ők fognak becsődölni, nem a kormány."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.04.28 10:13

@Borisz1106: "Jelenleg az EU-ban a magyar lakosság sereghajtó eladósodottságban. "

Igen... de mivel igaz az (legalábbis általánosságban, kivételek vannak), hogy minél erősebb egy ország gazdasága, minél magasabb az életszínvonal, annál inkább magasabb az eladósodottság is állami szinten is, és a magánember szintjén is. Magyarország sereghajtó előbbiben, így logikusan utóbbiban is. Ugyanakkor fejlődik, így mindkettő esetén közelít az EU-hoz, az eladósodottság esetén ez nem feltétlen jó.

"Viszont egy átlaghoz alulról közelítő eladósodottság még egyáltalán nem kockázatos."

Mihez képest? Én azt látom, hogy 2008-2009 teljesen a feledés homályába merült, ész nélkül adósodik el mindenki. Pofára esés lesz a vége...

@Suzywong: "ényeges, hogy az adósság belföldi forrásból származzon és hazai pénznem legyen denominált."

Nem... Ész nélkül felvett hitelek esetén, saját devizában eladósodni is kockázatos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.04.26 12:25

Még egy ilyen félrevezető címet! :-)))
Jelenleg az EU-ban a magyar lakosság sereghajtó eladósodottságban. De nem csak most, már 2015-ben az volt. Azon siránkoztak, hogy nem vesz fel hitelt a magyar, így nem növekedik eléggé a fogyasztás. Természetesen most sem azon van a hangsúly, hogy legyünk az EU-ban vagy a régiónkban az elsők eladósodottságban. Viszont egy átlaghoz alulról közelítő eladósodottság még egyáltalán nem kockázatos.

https://bankmonitor.hu/cikk/soha-nem-gondolna-a-magyarok-a-legkevesbe-eladosodottak-kozep-europaban/
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/mire_szamithatnak_a_bankok_egy_friss_felmeres_megmutatja.623840.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.04.26 12:11

lényeges, hogy az adósság belföldi forrásból származzon és hazai pénznem legyen denominált.

a külföldi bankközi forrásból származó hitel roppant káros és veszélyes , ugyanis a külföldre törlesztés miatti pénzkivonás recessziós spirált indít be.

ezért volt problematikus a 2009 előtti külföldi bankközi, anyabanki forrásból történő devizában denominált eladósodás, amit tovább fokozott a chf erősödése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzek, 2018.04.26 11:59

A riogatás már beindult, de a megoldás a hitelfelvevőknél van!
A kormánynak mi köze van hozzá ellenzéki furulyások? Van egy szerződés, szóljon az bárminek az értékesítéséről. El kell tudni olvasni és.....vagy aláírják, vagy nem!
A bankokat kell olyan helyzetbe hozni, hogy ők is vállaljanak felelősséget bedőlés esetén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.04.26 09:26

Vegyék csak fel, és majd lesz sírás az utcákon, hogy miért engedték.
Mazochista egy nép ez, mindig tartja a pofáját egy újabb pofonért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html