Január harmadikán jelent meg az első idei Magyar Közlönyben a kabinet három határozata: az egyik a BM Nemzetközi Oktatási Központot a rendőrséghez sorolja át, a másik kettő pedig az Emmi igazgatására, illetve a kormányhivatalokhoz csoportosít át forrásokat és velük együtt dolgozókat a nyugdíjfolyósítótól és az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

A kormány 2016 elején kapott arra felhatalmazást az Országgyűléstől, hogy a költségvetés címrendjét és kiadásait tulajdonképpen szabadon meghatározhassa, ha mindez nem veszélyezteti a hiánycél teljesülését. A különleges felhatalmazás értelmében, amennyiben a többletbevételek erre fedezetet nyújtanak, a kabinet saját hatáskörben dönthet kiadásokról, tulajdonképpen a forrás megjelölése nélkül  - írta a lap.

Tavaly több mint négyszáz olyan döntést hozott a kormány, amely a már elfogadott költségvetésben módosított - ezekkel mintegy 1800 milliárd forintot mozgattak meg (ebből 800 milliárd az uniós előlegek kifizetéséhez kapcsolható egyszeri döntés volt).

A döntések közül negyven a 2017-es büdzsét is érintette. Összesen 127 milliárd forintnyi kiadás előirányzásáról döntött a kabinet - ezek egy része azonban már beépült a költségvetésbe annak elfogadásakor, igaz, van bőven olyan is, amely nem, így miattuk valószínűleg hozzá kell majd még nyúlni a kiadásokhoz - olvasható a Világgazdaságban.