Az április 11-i 18 411 pontos napi maximum óta a BUX index ismét csökkenésbe kezdett. Ezzel együtt az előbb említett csúcs és a március 8-i lokális csúcs egy újabb, a korábbinál enyhébb meredekségű csökkenő trendet határozott meg. A trend ismét a 17 700 közelében lévő támasz irányába tereli a kurzust, amely tegnap szinte meg is közelítette a várt szintet. Amennyiben április elejéhez hasonlóan a fenti szint ismét megakasztja a további esést − vagyis a támasz feletti zárásokat tapasztalunk, és egy "W" formálódik −, akkor az index ismét, harmadszor is nekimehet a csökkenő trend vonalának. Ha sikerül áttörnie, akkor a 18 300 pontos korábbi ellenállás következik ismét, szinte egyszerre az elmúlt év júniusában indult emelkedő trend vonalával. Az ezt követő szint pedig az idén január végén indult hosszabb távú csökkenő trend lehet 18 600 közelében. Ha viszont a napokban a 17 700-as támasz nem tudja megállítani az esést, akkor a csökkenés 17 200 majd 17 000 pont közelébe folytatódhat. A Mol Nyrt. árfolyamában immáron a harmadik kísérlet következhet arra, hogy a csökkenés megálljon.

A kulcsszint most 15 600 forint közelében van. Ha a jegyzés képes ezen szint feletti zárásokat produkálni, akkor ismét van remény egy "W" kialakulására. A kurzus a formációból számítva 17 400 közelébe kellene hogy emelkedjen. A pálya azonban számos ellenállással van tarkítva, amelyet csökkenő trendvonal és korábbi vízszintes ellenállás egyaránt alkot (sorrendben 16 070, 16 400, 16 940). Amennyiben a támasz segítségével nem alakul ki a "W" és a támasz sérül, akkor azzal kell számolnunk, hogy a jegyzés tovább süllyed és eléri a 2012. május végi mélypontot 14 810 közelében.

Kép: Napi grafikonok

Az OTP Bank Nyrt. részvényeinek jegyzése kisebb-nagyobb kilengésekkel a 4525 forintos szint körül ingadozik. Egyelőre nem egészen egyértelmű, hogy a grafikon gyertyái egy árbocszalagot formáznak, ami az emelkedés folytatódását jelzi, vagy egy olyan háromszöget, ami inkább a korrekcióra utaló trendfordulást jelző alakzat. Amennyiben a kitörés felfelé valósul meg, a jegyzés, miután visszakerül a 2013. február elejétől érvényes trendvonal/nyakvonal fölé, a formációból számítottan akár 5000 forint közelébe emelkedhet. Ennek az emelkedésnek a mentén egyébként egy alsó trendfordulót jelző "fej és vállak" is kiépül. Nyakvonala megegyezik a január 17. és március 15. között kiépült felső "fej és vállak" forma nyakvonalával, melyből a célárat teljesítve érte el a jegyzés a 4180-as szintet. Most a felfelé mutató célár 5200 forint. Amennyiben a kedvezőtlen forgatókönyv érvényesül, úgy a kurzus 4325 közelébe eshet.

A Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek árfolyama várhatóan tovább esik, miután a tegnapi kereskedésben ismét 33 350 forint alatti zárást produkált illetve az aktuális trendcsatornából is kiesett. Úgy látszik jelenleg, hogy a 31 980−31 095 közötti rés betöltése van soron, amiből viszont az következik, hogy a következő lehetséges támasz 31 095 közelében alakulhat ki. Az részvény kurzusa emelkedésének ütemét a befektetők alacsonyabb szintre állítják be. Ez akkor látszik leginkább, ha a heti bázisú grafikonra tekintünk.

Háda Bálint