Újra egészséges a Balaton!

30 éve nem volt olyan tiszta a Balaton vize, mint idén – mondta el Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tegnapi sajtótájékoztatón. A kormány által tárgyalt és elfogadott jelentés szerint a Balaton jelenlegi vízállása Siófokon eléri a 96 centimétert, átlagos vízmélysége pedig a 3,5 métert.
Berencsi Sándor, 2005. július 21. csütörtök, 16:27
Fotó:

A Balatont Európa legtisztább édesvízi tavának nevezte a miniszter, amelyben jelentős szerepe volt, hogy 2002-2004 között 22 kilométernyi szennyvíz főgyűjtőcsatorna, 9 szennyvízátemelő és 2 szennyvíztisztító-telep épült meg, melyre összesen 2,7 milliárd forintot költött a kormány. Idén további 1,2 milliárd forintot különítettek el erre a célra. A kormányzati ciklus végéig további 45 kilométernyi főgyűjtőt, 21 szennyvízátemelőt terveznek átadni, s várhatóan befejeződik egy újabb szennyvíztisztító-telep kivitelezése is. A vízminőséggel kapcsolatos további fontos intézkedés, hogy a Balaton Halászati Rt. megkezdte a tó őshonos halfaunájának visszaállítását, a miniszter pedig májusban akciósorozatot indított az orvhalászat visszaszorítására. Az elmúlt hetekben a kormány 430 millió forintot hagyott jóvá a Kis-Balaton 2007-től kezdődő rekonstrukciójához.

Kóka János gazdasági miniszter telefonon számolt be Gyurcsány Ferenccel közösen tett ázsiai körútjuk második színhelyének főbb eredményéről. A miniszter elmondta, hogy Vietnám és hazánk közti 40 millió dolláros export-import forgalmat a két ország 3 éven belül 2,5-szeresére kívánja növelni, elérve a 100 millió dolláros értéket. Az áruk és szolgáltatások piaci megjelenésén túl az elsődleges cél, hogy a magyar vállalatok vállalhassanak szerepet a térségben folyó hatalmas infrastrukturális beruházásokban. A körút következő állomása Indonézia lesz, ahol az infrastruktúra fejlesztése még nagyobb volumenű, közel 100 milliárd dollárt terveznek költeni ilyen jellegű beruházásokra a következő években.

HOZZÁSZÓLÁSOK