Újra előveszik Magyarországot a CEU miatt

Egyebek mellett a felsőoktatást érintő magyar szabályozásról is tárgyal szerdán az Európai Bizottság Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének a vezetésével, ezt követően a testület sajtótájékoztatón közzéteszi a vitáról szóló jelentését - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője (képünkön) kérdésre válaszolva kedden a bizottság sajtótájékoztatóján.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 25. kedd, 13:52
Fotó: Napi.hu

Szkínasz elmondta, hogy sem Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, sem Frans Timmermans alelnök nem tervezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel ez utóbbi szerdai brüsszeli látogatása alkalmából.

A szóvivő elmondta azt is, hogy Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora hétfőn Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével és Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztossal egyeztetett "a CEU-val kapcsolatos közelmúltbeli magyarországi politikai és jogi fejleményekről". A találkozót követően Moedas aggodalmát fejezte ki a (felsőoktatási) törvénymódosítással kapcsolatban, és elkötelezettségét fejezte ki a tudományos kutatás szabadsága mellett - közölte a szóvivő.

A CEU elnök-rektora kedden délután Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős uniós biztossal találkozik. (Nem várt helyről jött a kemény kritika Orbánnak.)

Az Európai Parlament néppárti frakciója az MTI-hez eljuttatott levelében szintén megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán felszólal az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a magyarországi helyzetről szóló napirendi pont keretében, ezt követően pedig nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK