Újra elveszi a nyugdíjpénzeket a kormány

A kormány zárolta a jövő évi teljes 200 milliárdos országvédelmi tartalékot, a magánnyugdíjpénztári tagok januártól újabb egy évig nem a pénztárakba, hanem az állami nyugdíjalapba fizetik a járulékokat és emeli a jövedéki adókat. E három intézkedésből fedezik a költségvetés 320 milliárdos tervezési hibáit - jelentette be Matolcsy György.
Papp Zsolt, 2011. december 15. csütörtök, 13:13
Fotó: Napi.hu

A kormány szerdai ülésén döntött azokról az intézkedésekről, melyekkel tartani tudja a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón a parlamentben. A hiánycélt fenyegeti a lassabb növekedési környezet, hisz a német kormány a magyar cégek legfőbb exportpiacának számító német gazdaság növekedési kilátásait 0,6-1 százalékra csökkentette. Ugyanakkor a parlament előtt levő 2012-es magyar költségvetés egyik hibája, hogy 268 forintos euró árfolyammal lett megtervezve - ezt kormány most 299 forintra emelte. A korábbi másfél százalék helyett pedig félszázalékos növekedéssel számol a kormány.

E két változás hatása 320 milliárd forint - mondta Matolcsy. Ezt a 320 milliárdot kell megtalálni a jövő évi költségvetésben. A kormány döntése szerint ebből 200 milliárd forintot a költségvetésbe betervezett országvédelmi alapból zárolnak - vagyis nulla mozgástere lesz a kormánynak 2012-ben. A döntés a teljes tartalék eltörlését jelenti már most, amikor meg sem kezdődött a költségvetési év. Így a 2012-ben felbukkanó kockázatokra a kormánynak az ötvenmilliárdos kamatkockázati és a százmilliárdos általános tartalékból kell majd megoldást találnia. Amennyiben ez nem lesz elegendő, akkor a költségvetés módosítására és újabb évközi kiigazításra lesz szükség.

Újra elterelik a magánnyugdíjasok pénzét

A maradék 120 milliárdot, a minisztériumok kiadásainak 52 milliárdos zárolásából teremti elő a kormány. Ez egységesen minden minisztériumra vonatkozik, vagyis a már elfogadott kiadási tételeket egyenként lenyesegetik. A kormány döntése szerint további 48 milliárdot hoz a költségvetés számára, hogy kötelező magánpénztári rendszerben maradók pénztári tagdíjukat nem a pénztárba, hanem az állami nyugdíjalapba fizetik a következő egy évben is - jelentette be Matolcsy.

Jelenleg is ez a helyzet, hisz 14 hónapos fizetési moratóriumot rendelt el a kormány 2010 novemberétől. Ezt a pénzelterelési szabály a jövő évben is fenntartják, így a magánpénztárban maradók megtakarításai immár bő két éven keresztül nem nőnek az állam mohósága miatt. Matolcsy hangsúlyozta: a vagyonhoz nem nyúl az állam, vagyis a korábbi megtakarításokat nem vonják el. Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy épp a hatalmas bevételkiesés miatt a magánpénztárak jövőjét újra át kell gondolni. Az egyik megoldás lehet az átlépés újbóli megnyitása - tette hozzá.

A fennmaradó pénzt a dohánytermékek jövedéki adójából szedné be kormány. A kormány arról döntött, hogy 20 milliárdra van szükség a dohánytermékek adóztatásából, egységesen nő dohánytermékek adója, függetlenül attól, hogy milyen minőségű dohánytermékről van szó.

A devizaadós-mentés 60 milliárdjára nincs fedezet

A jövő évi költségvetésen 50-60 milliárd forintos rést üt a szintén ma bejelentett devizaadós-mentés. A kormány számításai szerint az idei 91 milliárdos költséget még messze fedezi a magánnyugdíjpénztárak vagyonának elvétele miatt keletkező költségvetési többlet, a jövő évi 55-60 milliárdos állami részre nincs klasszikus fedezet. Matolcsy azzal számol, hogy a megállapodás révén a devizaadós háztartások hitelterhe közel 30 százalékkal csökken, így azok szerinte többet fognak költeni. Az így megnövekvő fogyasztás révén az államnak adóbevétele keletkezik - amely minimum el fogja érni az 55-60 milliárdos mértéket - hangzott a gazdasági miniszter okfejtése.

Matolcsy a jegybanktörvény módosításáról, illetve jegybank és PSZÁF esetleges összevonásáról annyit mondott, hogy a tegnap este a ház elé került javaslat csak megteremti a lehetőséget a majdani összevonásra. Matolcsy azt a lapértesülést is cáfolta, hogy a jövőben önálló Pénzügyminisztérium működne Varga Mihály vezetésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.12.16 11:33

@ingyen: No,no!!!!
Nem szabad így fogalmazni!Sétálni kell az őszi erdőben.Ketten be,de csak egy ki!Úgy oroszosan!Mennyivel diszkrétebb megfogalmazás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2011.12.16 09:00

@bogar511:
nem megyünk mi innen sehova. inkább kinyírjuk a magadfajta pondrókat így téve élhetővé hazánkat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2011.12.16 08:53

@Dave77:
ez szimpla fideszes hazugság.
Gyurcsány nem az embereknek mondta, hogy el lehet menni. Egész pontosan az történt, hogy kedvenc nemzeti-keresztény milliárdosunk Demján S a fejéhez vágta a 2008 őszi válságtanácskozás során, hogy majd átviszi a gyárait Szlovákiába, mert ott kevesebb az adó. Mire Gy bepörgött és visszaszólt, hogy igen el lehet menni.
Esetleg néznéd vissza a tévéfelvételt, mielőtt összevissza hazudozol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.12.16 08:52

@Zodiakus:
Meg akit bevittek a rendőrök Prágában és a Horn Gyula mentett ki....azt az 1,5 mély krapekot aki most az ország miniszterelnöke
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2011.12.16 07:56

@5perc:
Juszt László beszélgetése Almási Miklóssal (magánnyugdíjpénztár is említésre kerül).
http://www.youtube.com/watch?v=9mcWdxYyy_E&feature=related
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html