Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa újra 25 bázisponttal emelte az alapkamatot. A novemberi 5,5 százalékra történő emelés után, hétfőn 5,75 százalékra szigorították az irányadó rátát.

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa ugyan tartással számolt, de ez közel sem volt egyhangú és a tartást valószínűsítők sem zárták ki az emelés lehetőségét.

A szigorítást az indokolhatta az ezt valószínűsítő elemzők szerint, hogy a novemberi körülményekhez képest nem volt olyan jelentősebb változás, ami a tartást vetítette volna előre. Az MNB a múlt hónapban az inflációs folyamatokkal indokolta az emelést, ebből a szempontból nem történt változás, hiszen az azóta megjelent inflációs szám ugyanúgy 4,2 százalékos volt.

Ugyan a forint a legutóbbi emeléshez képest erősödött decemberben, ám a múlt hónapban megjelent - és erős inflációs nyomást váró - negyedéves előrejelzés a jelenlegi árfolyammal számolt.

A tartáshoz arra lett volna szükség, hogy a jegybank megváltoztassa elképzelését az infláció alakulásáról, ám erre komoly esély nem mutatkozott, a jegybanki kommunikáció is erősen az emelés irányába mutatott.

Vannak olyan vélemények is - bár az elemzők ezt nem tartják reálisnak -, hogy a jegybank márciusig emeli az alapkamatot. Ennek oka, hogy amikor az új összetételű tanács elkezdi működését - amitől lazítás kezdetét várnák -, akkor a csökkentési ciklust minél magasabb szintről kezdjék.