Újra emelt az MNB!

Az MNB monetáris tanácsa hétfőn újra megemelte az alapkamatot, ami immáron 5,75 százalékra nőtt.
NAPI, 2010. december 20. hétfő, 14:00
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa újra 25 bázisponttal emelte az alapkamatot. A novemberi 5,5 százalékra történő emelés után, hétfőn 5,75 százalékra szigorították az irányadó rátát.

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa ugyan tartással számolt, de ez közel sem volt egyhangú és a tartást valószínűsítők sem zárták ki az emelés lehetőségét.

A szigorítást az indokolhatta az ezt valószínűsítő elemzők szerint, hogy a novemberi körülményekhez képest nem volt olyan jelentősebb változás, ami a tartást vetítette volna előre. Az MNB a múlt hónapban az inflációs folyamatokkal indokolta az emelést, ebből a szempontból nem történt változás, hiszen az azóta megjelent inflációs szám ugyanúgy 4,2 százalékos volt.

Ugyan a forint a legutóbbi emeléshez képest erősödött decemberben, ám a múlt hónapban megjelent - és erős inflációs nyomást váró - negyedéves előrejelzés a jelenlegi árfolyammal számolt.

A tartáshoz arra lett volna szükség, hogy a jegybank megváltoztassa elképzelését az infláció alakulásáról, ám erre komoly esély nem mutatkozott, a jegybanki kommunikáció is erősen az emelés irányába mutatott.

Vannak olyan vélemények is - bár az elemzők ezt nem tartják reálisnak -, hogy a jegybank márciusig emeli az alapkamatot. Ennek oka, hogy amikor az új összetételű tanács elkezdi működését - amitől lazítás kezdetét várnák -, akkor a csökkentési ciklust minél magasabb szintről kezdjék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.12.20 14:48

boritékolhatod a 6%.-ot márciusig utána meg a csökkentést ( mert ki lesz adva a Fideszeseknek, hogy csökkentsék ) vagyis tárazzál be a magas kamatszintü állampapirokból. persze a kutya nem érti minek emelni ha az infláció az Mnb szerint is 4% lesz jövőre, a forint ijetén erősítése persze az importot növeli az exportot meg csökkenti vagyis a Kdnp összefogott az Mnb vel a munkanélküliség növelése érdekében...( Ők meg a boltokat záratják be vasárnap )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html