BUX
37199

Újra emelt az MNB!

A Napi-konszenus várakozásainak megfelelően a jegybank monetáris tanácsa hétfői ülésén újra kamatot emelt.

NAPI, 2011. január 24. hétfő, 14:01

A várakozásoknak megfelelően, az MNB monetáris tanácsa hétfői ülésén az eddigi 5,75 százalékról 6 százalékra emelte az alapkamatot. Az érvek inkább a szigorítás felé, mintsem a tartás irányába mutattak. A döntés során mérlegelendő folyamatok alapvetően nem változtak december óta, ami ismerve a jegybank elmúlt hónapokban mutatott konzekvens viselkedését, a szigorítás okául szolgálhatott.  A decemberi inflációs szám a vártnál rosszabb lett és a jegybank a novemberi és a decemberi döntés kapcsán is hangsúlyozta az infláció alakulását és az országkockázati felárak sem csökkentek egyetlen hónap alatt.Ezeken felül, a várható béradatok is infláció gerjesző hatással lehetnek, valamint a lengyel központi bank is szigorított a monetáris kondíciókon múlt héten.

A monetáris tanács tagjainak közelmúltbeli nyilatkozatai alapján feltehetően szoros döntés született - véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője, aki szerint a döntő érv az újabb szigorítás mellett a meglehetősen rossz decemberi inflációs adat volt. A jegybank részéről azért is indokolt az év eleji szigor, mert a magánszektor béralakulásában, árazásában kulcsfontosságúak az első hónapok - jó, ha az MNB demonstrálja, hogy nem tolerál a célnál magasabb drágulási ütemet. A váratlanul alacsony növekedést mutató novemberi béradat ugyanakkor a szakértő szerint a januártól életbe lépő adóváltozások miatt nem releváns, ennél jóval fontosabb a már megszületett minimálbéremelés mértéke.   

A kilátásokat illetően számos fontos esemény előtt állunk, amelyek jelentősen befolyásolhatják majd az elkövetkező időszak monetáris politikáját - véli Bebesy. A kormány februárra ígért bejelentései kulcsfontosságúak lehetnek, jelentős hangulati változást, forinterősödést idézhetnek elő, kedvező fordulat esetén így elmaradhatnak a további emelések. Értékelhető kiadási lefaragások hiányában viszont tovább nő az esélye annak, hogy hazánkat bóvli kategóriába sorolják, és ilyen minősítés mellett rendkívül problémás lehet az elkövetkező évek adósságfinanszírozása. A márciusban kinevezendő új tanácstagok magatartása rendkívül fontos lesz, erőltetett kamatvágások mind a forint árfolyamában, mind az alapkamat mértékében nagy kilengéseket okozhatnak.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége úgy véli, hogy ezzel a szigorítással elérhette csúcsát a kamatpálya. Abban ugyan megosztottak voltak a szakértők, hogy mikor lépi meg ezt a jegybank, de a januári szigorítással vélhetően februárban már nem fog az irányadó rátához nyúlni a testület.

Simor András jegybankelnök délután háromkor ismerteti a döntés okait.