BUX
39543

Újra fejest ugranak a sötétbe a magyarok?

Sokkal több hitelt vettek fel a magyarok idén januárban, mint egy évvel korábban, és várakozások szerint az év hátra lévő részében még bővülni is fog a kölcsönök igénybevétele. A lakáshitelek a legnépszerűbbek, miközben még a korábbi besült lakáskölcsönök rendezése is folyik.

Napi.hu, 2016. március 7. hétfő, 09:37

Az MNB adatai szerint az év elején a magyar háztartások januárban folyószámlahitelek nélkül 47,3 milliárd forint kölcsönt vettek fel, ami majdnem ötödével több az egy évvel korábbinál - írja a Világgazdaság. Továbbra is a lakáshitelek a legnépszerűbbek: ezekből 32 milliárd forintnyi vettek fel az emberek, ami 14,7 százalékkal több a 2015. januárinál.

A lakáshitelpiac majdnem másfélszeresére nőtt tavaly, miközben az előző lakáshitel-felvételi hullám százezres nagyságrendű besült kölcsönét még csak most rendezik a bankok és az adósok. Személyi hiteleket is bátrabban vesznek fel a magyarok. Ilyen kölcsönből másfélszer nagyobb összeget, 9,4 milliárd forintnyit igényeltek az emberek. Ezt segíti az alacsony, helyenként tíz százalék alatti kamat.

A csok dagasztja a hullámot

A szabad felhasználású jelzáloghitelnél 11 százalékos növekedést jegyzet fel az MNB. A járműhiteleknél 22 százalék a növekedés, de az alacsony bázis miatt így is szerény összegről, 1,6 milliárd forintról van szó.

A következő hónapok a hitelfelvétel további növekedését hozhatják, különösen a csok lakástámogatásnak köszönhetően, amelyeket még csak most kezdenek majd igénybe venni az ügyfelek. Az állami hátszél miatt a lakáshitelek maradnak az élen, miközben a folyószámlahiteleknél nem várnak jelentős bővülést a szakemberek.