Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A devizaadósság minősítését egy kategóriát lépve BBB-ről BBB pluszra, a forintban jegyzett papírok értékelését pedig BBB pluszról A mínuszra javították stabil kilátás mellett.

Az 1985-ben alapított Japan Credit Rating Agency Inc. elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket és elemzéseket. A felminősítés így elsősorban Magyarország jenben történő kibocsátásai miatt fontos - fogalmazott az NGM.

A japán ügynökség azon kevés minősítő intézmény közé tartozik, amely a korábbi években is fenntartotta Magyarország esetében a befektetésre ajánlott besorolást.

A tokiói székhelyű intézet szakértői január végén jártak Magyarországon. Az elemzők értékelték a tavaly novemberben megkötött hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodást, valamint vizsgálták az államadósság összetételét és alakulását.

A fegyelmezett költségvetési politika megteremtésével és a gazdaság teljesítményének javulásával előbb Magyarország piaci megítélése javult érdemben, majd 2016-ban a hitelminősítők is elismerték az eddigi eredményeket. Elsőként májusban a Fitch, majd szeptemberben az S&P, végül novemberben a Moody's döntött a felminősítés mellett - fogalmazott a tárca.

Magyarország hitelminősítése (hosszú lejáratú devizaadósság)
MinősítőBeosorolásKilátás
Moody'sBaa3Stabil
Standard & Poor'sBBB-Stabil
RatingsBBB-Stabil
Japan Credit Rating AgencyBBB+Stabil
Rating and InvestmentBBB-Stabil
Forrás: MNB