Újra jó magyar borásznak lenni

Beváltak az utóbbi években hozott intézkedések a borpiacon: az adminisztratív akadályoknak és a földrajzi jelzés nélküli borokra kivetett ellenőrzési jegynek köszönhetően a felére csökkent a hazánkba érkező, sokszor silány minőségű külföldi borok mennyisége - írta a Magyar Idők.
MTI, 2015. december 7. hétfő, 08:22
Fotó: Napi.hu

Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke szerint az egyik nagy olasz bortermelő cégnél kirobbant botrány és a korábbihoz képest magasabb literenkénti árak is hozzájárultak ahhoz, hogy kevesebb külföldi bor érkezett az országba.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint bár még mindig a folyó borok tették ki az import nyolcvan százalékát, a legnagyobb visszaesés is épp ezt a kategóriát érintette. Az egy évvel korábbi szinthez képest 64 százalékkal kevesebb lédig bor került az országba - írta a lap.

Januártól augusztus végéig mennyiségben egy, értékben öt százalékkal emelkedett a magyar borexport, és további bővülés várható; legfontosabb partnerek közt volt Németország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Királyság. A következő hónapokban vélhetően tovább nő majd a kivitel, a bővülés mértéke pedig várhatóan néhány százalék körül lesz - véli Kiss.

HOZZÁSZÓLÁSOK