Újra jöhet a korengedményes nyugdíj - mit tervez a kormány?

A korengedményes nyugdíj intézményét 2011-ben szüntették meg, ugyanakkor egy ahhoz hasonló konstrukciótól elvileg nem zárkózik el a nemzetgazdasági tárca.
NAPI, 2013. március 7. csütörtök, 12:19
Fotó: Napi.hu

A NGM-es interregnum utolsó napján azaz szerdán került ki az országgyűlés honlapjára levél, amely a korengedményes nyugdíj esetleges visszahozatalát pendíti meg a hazai nyugdíjrendszerbe. Matolcsy Görgy épp már nem volt nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály pedig még nem, ennek ellenére került ki a "miniszteri" iromány a parlament honlapjára. A NGM írásbeli válasza Volner János képviselő kérdésre született, amelyben jobbikos politikus azt feszegeti, hogy mennyibe kerülne a megszüntetett ellátás újbóli bevezetése. Erre a kérdésre ugyan nem kap választ a képviselő, ám az NGM érdekes gondolat kísérletbe kezd.

"A korengedményes nyugdíj foglalkoztatáspolitikai eszközként azt a célt szolgálta, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba vonulhassanak azok a munkavállalók, akiket a munkáltató már nem kívánta tovább foglalkoztatni - olvasható az NGM írásbeli válaszában. (Ez a nyugdíjkedvezmény nem keverendő össze a korkedvezményes nyugdíjjal, amely bizonyos szakmákban, veszélyes egészségre ártalmas munkakörökben eltöltött munkaidő adott kedvezményt. A korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos változásokról itt olvashat.) Az így nyugdíjba vonult munkavállalók esetleges továbbfoglalkoztatása azonban, akár a korengedményes nyugdíjazást kezdeményez ő munkáltatónál sem volt kizárt, a nyugdíjas státuszból ered ő kedvezmények megtartásával. A továbbfoglalkoztatott munkavállalók kieső járuléka mellett a nyugdíjasoknak járó ellátások, kedvezmények nyújtása kiadási többletet jelentett" - olvasható az NGM érvelése.

A korengedményes nyugdíj mellett folytatott vállalkozói tevékenység után jelentős társadalombiztosítási kedvezményt érvényesíthetett az érintett, vagyis az általánoshoz képest minimális járulékfizetési kötelezettség állt fenn, egészségbiztosítási szolgáltatásra jogosult volt a nyugdíjas, s a közlekedési, és egyes szolgáltatások igénybe vételéhez nyújtott kedvezmények is megillették. A konstrukció lényegéből adódóan nem felelt meg a nyugdíj definíciójának, hiszen a nyugdíj az időskori megélhetés alapjául szolgáló jövedelemarányos keresetpótló ellátás - olvasható az NGM levelében.

A kormány túllőtt a célon a nők 40 éves kedvezménnyel

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében szüntette meg a kormány a korengedményes nyugdíjak rendszerét 2011-ben. Hogy a saját elveivel azonnal szembe is menjen a kormány, ugyanakkor rögtön bevezette a nők speciális korengedménylét a 40 éves munkavisszonnyal, ami a vártnál jóval nagyobb érdeklődést váltott ki az érintettek körében. A 40 éves "munkaviszony" kedvezménnyel eddig százezren éltek, ez háromszorosa az eredetileg várt létszámnak évi mintegy száz milliárd forintos többletkiadást generált a nyugdíjkasszában.

Vagyis a tisztán politikai - a gazdasági és nyugdíjszemléletű megfontolásokkal szembemenő intézkedés jelentős költségvetési kiadást és hiányt generált, illetve komplett hiányszakmák alakultak ki, ahol a korhatár közeli hölgyek adták a munkavállakók derékhadát. Ilyen például az óvodapedgógusok, de az egészségügyben, oktatásban is felülreprezentált ez a kör. A nagyobb érdeklődés annak is következménye, hogy ezen kedvezményezett kör esetében sem kell tényleges 40 éves munkaviszony, ugyanis abba beleszámít a gyermeknevelés ideje, így akár már 32 éves munkaviszony esetén is kérhető az előrehozott nyugdíj. A közel százezres létszámmal szemben 2012-ben alig 9617 fő részesült a hagyományos korengedményes nyugdíjba, ezen személyek átlagnyugdíja 143 ezer forint volt.

Az állam pénzt nem adna, de hajlik a jó szóra

Így olyanok is távoztak a munkaerőpiacról akik pótlása nem lehetséges, ami totálisan ellentétes a korengedményes nyugdíj filozófiájával, amelynek épp az volt a lényege, hogy azon idősebb munkavállalóaknak nyújtson alternatívát a munkanélküliségi ellátással szemben, akik újbóli munkavállalására már nem volt vagy kicsi volt az esély egy estleges elbocsátással. A '90-es években létező és működő gyakorlat volt, hogy az cégek az így nyugdíjba küldött alkalmazottaiknak nyugdíjellátást "vásároljanak" többlet járulékfizetéssel, ezzel csökkentve a nyugdíjkassza kiadásait.

Ehhez hasonló konstrukció újbóli bevezetésének lehetőségét említi meg elvi lehetőségként az NGM levele. A fő cél természetesen a minél további foglalkoztatás: "A foglalkoztatás növelésével egyidejűleg továbbra is cél, hogy a munkavállalók az öregségi nyugdíjkorhatárig minél nagyobb számban dolgozzanak, ezzel szűnjön meg a munka világából történ ő idő előtti kivonulás. Ezzel egyidejűleg ugyanakkor minden olyan vállalati szintű kezdeményezést támogatunk, ahol a munkáltató a nyugdíj előtt álló munkavállalói számára a nyugdíjra való jogosultság megszerzéséig - a munkavállaló részére kellő biztonságot garantáló - támogatást biztosít. Az állam nem zárkózik el az ilyen tartalmú megalapozott munkáltatói-munkavállalói javaslattól, amely az állam részéről közreműködést és hozzájárulást csak a jogszabályi keretek megteremtésében igényel." Magyarán a rendszer többletkiadással nem járhat, ám kész a korábban létezőhöz hasonló rendszer újbóli bevezetéshez - amikor is a munkáltató állta számlát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2013.03.08 10:08

@melos: Nekem nincs vele semmi bajom, csak leírtam amit tudok róla. Van az ismeretségi körömben több is aki 50 évesen mehetett el így. Ami hiányzik, az az egészségügyi járulék, amit így nem fizetett senki. Persze
ha az illető egyébként munkanélküli lett volna, akkor egyet értek Veled, hogy legalább a munkanélküli ellátást így megspórolhatta az állam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyuggerbarat, 2013.03.08 08:52

@oldeagle11: Majd könyörögj a többi nyuggernél, hogy tartsanak el azok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agonia, 2013.03.08 05:54

Már azt is eredménynek tartom, hogy sikerült egyértelműen eltalálni, hogy miről is van sz :-)
( lásd pár nappal ezelőtt.., amikor keverték a korkedvz., korengd. nyugdíjat )!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.07 20:18

@melos: Csak a kommunikáció a probléma: a fidesz nem képes igazat mondani a választóknak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.03.07 19:49

@aleva:

Néhány pontosítás.

1. A korengedményes nyugdíjat nyugdíjkorhatár előtt 5 évvel lehetett kérni a munkáltatótól. Ez 62 éves nyugdíjkorhatár mellett (2008-2011-ig már ez volt), praktikusan 57 éves kort jelentett.
2. Akkor még létezett az előrehozott öregségi nyugdíj, tehát a korengedményes nyugdíjat 2 évig kellett fizetni 57->59.
3. Akik ezt választották 57éves korban jellemzően nem volt meg a 38/40 év munkaviszonyuk, így csak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat kaptak. A csökkentés viszont permanens, tehát nemcsak 2 évre, hanem örökre szól. Tehát ha a csökkentés mondjuk a kezdő nyugdíjból 5000 Ft-al kevesebbet jelentett ez a havi 5000 HUF örökre elveszett a választó számára. Tehát hosszabb távon az állam itt már spórolt, az első 2 évet pedig a munkáltató fizette.
4. Járulékfizető volt, mégpedig azon munkavállaló formájában akit a nyugdíjazott helyére felvettek.
5. Ez jellemzően a 2008/2009es válság idején tetőzött, ugyanis akik ilyen korban voltak, és az alternatíva a kírúgás volt, ott a munkáltató így megspórolhatta a végkielégítést. Tulajdonképpen mindenki jól járt a biznisszel. Az egyébként kirúgásra ítélt alkalmazott, a munkáltató, és hosszabb távon az állam is, mert jó eséllyel nem volt meg a dolgozó 38/40 éve így csak csökkentett nyugdíjat kellett fizetni neki élete végéig, Hosszabb távon ez államnak megtérül.

Tehát mi a probléma a korengedményes nyugdíjjal ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html