Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV pénzügyőrei Budapesten a XIV. kerületben egy régi gyárépület területén illegálisan működő fémátvevő telepet találtak. A pénzügyőrök az épület előtt álló furgonban és az épületben közel másfél egy tonna fémhulladékot, és három darab - a fémhulladékok mérésére szolgáló - digitális mérleget találtak.

A vizsgálat megállapította, hogy az ellenőrzött személy a magánszemélyektől átvett, vagy lomtalanításból szerzett fémhulladékokat készpénzért értékesítette fémkereskedők részére. A fémkereskedők nyilvántartásaiból kiderült, hogy az illető 2010 januárjától kezdve több mint 11 tonna fémhulladékot már értékesített engedéllyel rendelkező fémkereskedőnek.

A pénzügyőrök a Vas megyei fémkereskedők nyilvántartásai alapján megállapítottak, hogy az ellenőrzött személy 2014 januárjától kezdve 46,5 tonna fémhulladékot már értékesített.

Az illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt az udvaron talált megközelítőleg 1,5 tonna fémhulladékot lefoglalták és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak. Az engedély nélkül folytatott illegális tevékenység miatt több mint 3 millió forint bírság kiszabása várható.

A NAV vizsgálatot indított a fémkereskedő ellen is, aki a lomtalanításból származó fémhulladékot átvette, és ha bebizonyosodik, hogy a fémkereskedő szabályt szegett, úgy a kereskedő számíthat arra, hogy ellene fémigazgatási eljárást vezet be a NAV.

(Képünk illusztráció.)