Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítő szombat hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar fővárosra külön megállapított adósságkibocsátói osztályzatát, miután csütörtök éjjel ugyanilyen mértékben visszaminősítette a magyar államkötvény-osztályzatot, és ezzel összefüggésben leminősítette a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB), emellett rontotta hét magyar kereskedelmi bank különböző osztályzatait is.

Budapest új besorolásán is - csakúgy, mint a magyar szuverén osztályzaton - változatlanul további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás van érvényben a Moody'nál.

A főváros visszaminősítésének indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a lépés tükrözi Budapest és a magyar állam mint szuverén adós szoros kapcsolatát, tekintettel arra, hogy a közvetlen városi adósság 59 százaléka mögött állami garancia van, emellett nem teljesítői keresztzáradékok is érvényben vannak, amelyek erős kapcsolatot teremtenek a város adósságának fennmaradó hányadával is.

Budapest minősítését továbbra is alátámasztja a város megfelelő működési szintű teljesítménye - amelyet sikerült fenntartani még az utóbbi időszak gazdasági válsága közepette is -, valamint a hosszú lejárati profilból és a jó készpénzpozícióból eredően kezelhető adósságszolgálati teher - áll a Moody's szombat hajnali elemzésében.

A besorolás a hitelminősítő szerint ugyanakkor tükrözi az idei évben jelentkező, növekvő költségvetési feszültségeket is, amelyek a Moody's várakozása szerint 2012-ben is fennmaradnak, valamint a magas devizakitettséget és közvetett adósságot.

A negatív kilátás érvényben hagyása összhangban van a magyar szuverén adósságra érvényben lévő negatív kilátással, emellett tükrözi az ország költségvetési konszolidációs stratégiájának bizonytalanságát, valamint a kormány magas refinanszírozási igényeivel kapcsolatos aggályokat - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy a magyar szuverén adósosztályzat bármilyen esetleges romlása Budapest osztályzatát is lefelé módosítaná.