BUX
38971

Újra leminősíthetik Magyarországot

A Moody's után még az idén leminősítheti Magyarországot a Fitch is.

portfolio.hu, 2010. december 11. szombat, 11:47

2010 év végéhez közeledve lehetséges, hogy a Fitch is leminősíti Magyarországot, miután a hitelminősítő ezt már korábban jelezte. A lépés újra átmeneti nyomást helyezhet a magyar eszközök piacára - fogalmaz Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank magyarországi elemzője. Emlékezetes, hogy a Moody’s hétfői leminősítése szintén ideiglenesen gyakorolt hatást a forintra, a hazai fizetőeszköz kedd délutánra már ki is heverte hétfői gyengélkedését. Amint arról beszámoltunk, reálgazdaság és a deficit alapján nem indokolt további rontás. Viszont, ha a kockázati felárakat nézzük, valamint azokat a már bóvli kategóriába sorolt országokat, amelyeknek alacsonyabbak a cds-árfolyamai, akkor egyáltalán nem kizárt a spekulatív kategóriába történő leminősítésünk. További részleteket erről itt olvashat.Kovács Mátyás a bank friss piaci összefoglalójában kitér arra is, hogy a határidős kamatláb-megállapodások további kamatemeléseket vetítenek előre az előttünk álló hónapokban. Az alapkamat emelésére vonatkozó várakozások, valamint a kormány által februárra ígért strukturális reformok támogathatják a forintot. A bank elemzője egyúttal vételre ajánlja a magyar államkötvényeket 8 százalékos hozam felett és meglátása szerint év végéig a 275-280-as szint között ingadozhat az EUR/HUF kurzusa.

David Heslam, a Fitch Ratings illetékes elemzője a Bloombergnek november végén azt nyilatkozta, hogy magyar kormány magánnyugdíjpénztári átalakítással kapcsolatos lépése "negatív hatással jár a közfinanszírozás közép távú fenntarthatóságára. Elmondása szerint a hitelminősítő idén év végéig hoz döntés a magyar besorolás ügyében, jelenleg vizsgálja a fejleményeket és azok közép távú hatásait.

A jelenlegi "BBB" besorolást leminősítést valószínűsítő negatív kilátáson tartja az intézmény, így egy egy fokozatú leminősítés bekövetkezhet. Ezzel azonban csupán felzárkózna a két másik versenytárshoz a Fitch, noha korábban éppen ez az intézmény számított az "éllovasnak" a leminősítési döntéseknél, illetve rendszerint a legpesszimistább volt az értékeléseknél. A magyar piacokat nem érné teljesen váratlanul a Fitch felől érkező leminősítés. Kolba Miklós, az ING Bank szakértője már akkor elmondta: a piac már arra koncentrál, hogy a Fitch Ratings mikor és milyen tartalommal lép. Amennyiben a Fitch két fokozattal rontaná a magyar adósbesorolást, akkor Magyarország már a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába kerülne. Ennek kapcsán arra hívtuk fel legutóbb a figyelmet, hogy a befektetésre nem ajánlott kategóriába történő visszavágásnak távolba mutató következményei is lehetnek, hiszen az automatikus (kényszerű) eladásokat generálhat a forint és az állampapírok piacán.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank közgazdásza már két héttel ezelőtt, a Moody's döntése előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Moody's napokon belül leminősítheti hazánkat. Ezen a héten a magyarországi politikai kockázat új szintjére érkeztünk, miután a kormány bejelentette új terveit a nyugdíjrendszer átalakítását illetően, ami a második pillér államosítását vonja maga után - fogalmazott a bank két héttel ezelőtt heti összefoglalójában az elemző.

A Moody's hétfői lépését, melynek során két fokozattal rontotta Magyarország adósbesorolását, élesen bírálták a kormány és a kormánypárt képviselői, Orbán Viktor miniszterelnök többször is megszólalt a kérdésben.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MTI tudósítása szerint nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody's Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul. Álláspontja szerint mindig jobb, ha egy ország a piacra támaszkodik, s nem a nemzetközi szervezetekre.

Magyarország gazdaságának kedvező kilátásai hosszú távon a nemzetközi hitelminősítőket is meggyőzik majd - mondta az InfoRádióban csütörtökön Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke.