Újra lesz államkötvény aukció jövő csütörtökön

Több mint három hónapos kihagyás után jövő csütörtökön államkötvény aukciót tart az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) - közölte az ÁKK a honlapján pénteken.
NAPI Online, 2009. február 6. péntek, 14:51
Fotó:

A február 12-i aukción az elsődleges állampapír-forgalmazókkal folytatott egyeztetés alapján 3, 5 és 10 éves futamidejű államkötvényt kínálnak, összesen 20 milliárd forint névértéken.

Az aukción a 2012/B kötvényből 10 milliárd forint, a 2015/A sorozatból 5 milliárd forint és a tízéves 2019/A sorozatból ugyancsak 5 milliárd forint a felkínált mennyiség.

Az aukció elsődleges célja a kötvénypiac újraindítása, ezzel egyebek között a piaci ármeghatározás segítése.

Az ÁKK a pénzügyi válság nyomán október végén, a Nemzetközi Valuta Alap, az Európai Unió és a Világbank közös, 20 milliárd eurós hitelkeretének bejelentése után függesztette fel a kötvényaukciókat.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az állam első negyedéves finanszírozási tervében - amint azt korábban már nyilvánosságra hozta az ÁKK Zrt. - forint államkötvény kibocsátásból származó finanszírozási bevétel nem szerepel.

Mindhárom kötvény szerepelt már korábbi aukciókon, és már a jövő hétfőtől ezek lesznek a három futamidőn a benchmark - a másodpiaci irányadó állampapír hozam meghatározására szolgáló - kötvények - mondta az MTI-ECO-nak Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

Ez a három- és az ötéves futamidőn jelent változást, ahol az új benchmark kötvények hátralevő futamideje hosszabb az eddigiekénél.

Pénteken a - még egy másik, a 2011/C kötvényből számolt - hároméves másodlagos piaci benchmark hozam 11,50 százalék, a 2012/C kötvényből számolt ötéves benchmark hozam 11,54 százalék, a 2019/A kötvény alapján számolt tízéves hozam pedig 10,40 százalék volt.

A 2012/B sorozatból a korábbi kibocsátások nyomán névértéken 527 milliárd forint, a 2015/A sorozatból 413 milliárd forint és a 2019/A sorozatból 280 milliárd forintnyi kötvény van már a piacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK