Újra lesz fűtés a Pest megyei iskolákban

A Tigáz, a Pest Megyei Önkormányzat és a Belügyminisztérium megállapodott a százmillió forint feletti tartozások kapcsán, a jövő héten elindulhat a fűtés az iskolákban.
Leszák Tamás, 2011. október 20. csütörtök, 17:36
Fotó: Napi.hu

Azonnali hatállyal megkezdi a Pest megyei oktatási intézményekben a gázszolgáltatás visszakapcsolását a Tigáz Zrt., miután csütörtökön megállapodott a Pest Megyei Önkormányzattal és a Belügyminisztériummal - közölte a társaság. A hét végéig várhatóan mindegyik intézményben lesz fűtés, a jövő hét elején így már megfelelő körülmények között folyhat az oktatás. A szolgáltató idén tavasszal és nyáron kapcsolta ki a gázt a Pest Megyei Önkormányzat fenntartásában működő iskolákban, miután több mint 130 millió forintos tartozás halmozódott fel. Az önkormányzat azonban nem rendezte a számlákat, így a fűtés sem indulhatott meg az intézményekben.

A ma megkötött háromoldalú megállapodás értelmében az önkormányzat az év hátralévő részében kifizeti a szolgáltatás ellenértékét, a fennmaradó tartozásra pedig a kormány és a megyei önkormányzatok között született megállapodást jogszabályokba foglaló törvény jelent biztosítékot a Tigáz szerint. Van olyan iskola, ahol már működik a fűtés, és ez legkésőbb péntek délelőttre minden intézményben így lesz - fogalmazott a megállapodás kapcsán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó szerint az érintett 18 iskola közül egy olyan van, amelyben nem a Tigáz a szolgáltató, de a megyei önkormányzat elnökének tájékoztatása szerint ott is megállapodás születik majd, így  helyreáll a fűtés - számolt be az MTI. A kormány garanciát vállalt arra, hogy rendezi az érintett iskolák októberi, novemberi és decemberi gázszámláját. Az eddig felgyülemlett tartozás kiegyenlítéséről pedig az önkormányzat és a gázszolgáltató cég fog egyeztetni "abban a tudatban, hogy a kormány és a megyei önkormányzatok között létrejött megállapodásnak megfelelően a megyei intézményeket - így iskolákat is - 2012. január 1-jétől az állam fogja működtetni" - fogalmazott a szóvivő.

HOZZÁSZÓLÁSOK