A népszavazás nem érinti a kormány által kidolgozott szociális kompenzációs rendszert - tudatták kormányzati források az MTI-vel. Ez érinti az öregségi nyugdíjminimumot, a nyugdíjminimum összege alatti nyugdíjakat, a nyugdíjszerű ellátásokat és a szociális ellátásokat, valamint a nyugdíjminimum kétszeresét nem meghaladó ellátások összegét.

A referendum eredménye miatt a kormány által elkészített törvénymódosítási javaslat nem csökkenti a diákhitel felső határát sem, amit a tandíj bevezetése miatt emeltek meg. Kormánydöntés alapján ez az összeg szeptembertől 40 ezer forint.

Nem állítják vissza azt a vizitdíj bevezetése előtti szabályt sem, amely alapján aki eltért a betegúttól, annak 1500, aki beutaló nélkül ment szakorvoshoz, annak 3000 forintot kellett fizetnie.

Nem lehet kétszer elkölteni a szerencsejáték-adót

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet kétszer elkölteni a Szerencsejáték Zrt.-től származó bevételeket - tudósít a nol.hu. A miniszterelnök az MSZP választási központjában a Fidesz javaslatára reagálva - miszerint e cég játékadójából pótolják a kieső díjakat - emlékeztetett arra, hogy ez az összeg a költségvetés bevételeit gyarapítja, ebből sportra, kultúrára, egészségügyre, nyugdíjra költenek.

A Fidesz másik javaslatával, miszerint a kormány kommunikációs büdzséjéből vegyenek el pénzt, Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy azzal nagyságrendi problémák vannak. Kifejtette: a vizitdíjnak és a kórházi napidíjnak nagyjából 60 milliárd forintos egyenlege van, ezzel szemben marketingre néhány milliárd forintot költ a kormány. Kell is, mert azt látjuk, hogy a választók jelentős része nem ismeri azokat az összefüggéseket, amelyek a költségvetés tervezéséhez és végrehajtásához kapcsolódnak.

Nincs jobb megoldás a vizitdíjnál?

Szükség van a vizit- és a napidíjra, és néhány év múlva ismét bevezethetik őket Magyarországon - idézi a vg.hu Mihályi Péter egészségügyi közgazdászt, aki részt vett a rendszer kidolgozásában. A magyar egészségügy nagyon nehéz hónapoknak néz elébe, erre valamiféle megoldást kell találni - mondta a közgazdász. Nemcsak az történt, hogy a háziorvosok pénzt veszítenek, hanem arra lehet számítani, ismét meg fog növekedni az indokolatlan orvos-beteg találkozók száma, az indokolatlan receptfelírás.

A szakértő szerint a díjakon kívül nincs más megoldás erre a helyzetre, hiszen egész Európában ezeket alkalmazzák. Ha lenne jobb módszer, akkor mi is ahhoz fordultunk volna. Egészen biztos vagyok abban, hogy néhány év múlva vissza fog állni ez a rendszer - tette hozzá.

Másfél év múlva dől el, működnek-e a reformok

Ágh Attila politológus szerint a Fidesz jelentős kormánypárti erőket mozgósított az igen szavazatok mellett, az azonban nem egyértelmű, hogy ez egy új többséget is jelent-e - derül ki a Inforádió tudósításából. Az egyetemi tanár hozzátette, a referendum nem gyengítette Gyurcsány Ferenc pozícióit az MSZP-n belül.

A papírforma mögött nagy elmozdulás, hogy sikerült a kormánypárti tábor jelentős részét is az igen szavazatokra átvinni a népszavazáson. Ugyanakkor kérdés, hogy ez valóban jelent-e pártpolitikailag új többséget is vagy csak a népszavazáskor sikerült elérni a szavazatok átvándorlását.

Jogilag nem, de politikailag arról fognak szólni a következő hetek, hogy egy állítólag nem a költségvetésről szóló népszavazás következményeit Fidesz költségvetési átalakítással akarja megoldani. Ágh szerint a politikai élet legcsúnyább abszurditásai közé tartozik.

A referendum eredménye érdemben nem gyengítette Gyurcsány Ferenc támogatottságát az MSZP-n és a szocialista táboron belül, a kormánypártoknak másfél év múlva kell szembenézni azzal, hogy bejönnek-e a reformok eredményei.