Újra lovas nemzet lesz a magyar!

Indulhat a Nemzeti lovas program, az ahhoz szükséges jogalkotási lépésekre javaslatot kell tenniük az érintett minisztereknek - derül ki a Magyar Közlöny mai számában megjelent kormányhatározatból.
Domokos László, 2012. március 12. hétfő, 20:35
Fotó: Napi.hu

A kormányhatározat szerint kiemelt jelentõségű az állami ménesek egységes és hatékony állami irányítása, ezért a vidékfejlesztési, a nemzeti fejlesztési, valamint a közigazgatási miniszternek az állami ménesekrõl szóló törvényt kell a kormány elé terjeszteni, a miniszterelnöki megbízott javaslata alapján, 2012. november 1-jéig. A lovaságazat támogatási rendszerének felülvizsgálatát pedig június 1-jéig kell elvégezni. A vidékfejlesztési miniszter dolga lesz a lovaságazat hatósági intézményrendszerének megerõsítésére, és egységes informatikai rendszerének továbbfejlesztését szolgáló intézkedések lehetõségének megvizsgálására, szintén június 1-jéig.

A kormány szerint fontos, hogy a nemzeti lovaskultúra és kapcsolódó történeti helyszíneinek megismertetése, oktatása megjelenhessen a köznevelés rendszerében. A nemzeti erõforrás miniszter dolga, hogy a a bevezetés ütemezésére, feladataira, költségeire vonatkozó részletes akciótervet készítsen június 1-jéig. Október végéig kell elkészíteni Magyarország lovastúra-hálózatát és annak digitális térképét, a Bejárható Magyarország keretprogram célkitûzéseivel összhangban. Szintén előírás a a szabad terephasználat törvényi biztosításának feltételeinek megteremtése (határidõ: 2012. március 31.)

A kabinet szerint szükséges a lovaságazat önfinanszírozó képességének megteremtése. Ezt szolgálná a lóverseny fogadási rendszer és -hálózat fejlesztése. Az öt tárca (KIM, VM, NGM, NFM és NEFMI) rezsortja az is, hogy június első napjáig egy önálló lóverseny törvényt terjesszeneke be a kormánynak.

A lovaságazatot érintõ képzési rendszer felülvizsgáladnó (határidõ: 2012. június 1.), állami lovaságazati vagyonkatasztert is kell készíteni (szintén június 1-jéig). A kormányhatározat készítőinek figyelme kiterjedt az idegenforgalomra is: az országmárka szerves részét képezõ lovaságazati marketing célok elérésének érdekében az elkészítendő a lovaságazati marketing akció terve is (június 1-jéig), emellett a lovasterápia hazai terápiás kezelésekbe történõ beépítésérõl is kell egyezetetni (határidõ: 2012. április 1.), valamint megvizsgálandóak a kiemelt létesítményfejlesztések keretében a Szilvásváradi Lovasközpont, a Nemzeti Lovarda, a Ludovika Lovarda, a Lovasberényi Lovasközpont, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok, a Mezõhegyesi Állami Ménes és a Kincsem Park fejlesztésére rendelkezésre álló források is (határidõ: 2012. április 15.).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2012.03.13 09:32

@nickn:A nálunk lévő lóállomány kiváló katonalovakból áll (kisbéri,gidrán,shagya,nóniusz) és ettől függetlenül kiváló fogatlovakból (lipicai).. a magyar sportlótenyésztésen (mslt) meg van mit javítani...viszont modern sportlovat alig tenyésztünk (pl. rádiházán találsz egykét darabot )

a koncepcióban emlegetett Állami ménesek fajtafenntartást végeznek ami szép szép... de nemzetközi szintü ugrólovakat az életben nem fognak produkálni... vagyis a pénz elmegy hagyományörzésre és emiatt közepes (azaz a sportban használhatatlan) lóállományunk lesz még 20 év múlva is... miközben a csúcsminőségü lovaktól származó spermát 3-4 ezer euroért be lehet hozni és a csúcsminőségü csikókat akár 10-100.000 euroért el lehet adni (pl. a verdeni lóvásáron) ehelyett a legjobb 3 éves lovainkat max 3-4.000 euroért elviheted, használható turaló alapanyagot meg 200.000.-ért vehetsz magadnak...

szóval ebből a betyáros, turáztatós dologból kb.. annyira lehet megélni mint a motorcsónak nélküli Balatonból...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nickn, 2012.03.13 06:53

@megalodon: amit a 2.VH után elvittek innen tenyészkancákat és méneket, azon lovak egyes utódaival (is)villognak a németek, belgák, hollandok. Egyes holsteini-mének vérvonalában, az 5-6-ig sorban felbukkannak a magyar nevek. A VH. után nem a kiváló tenyészanyagot hagyták itt, a szociban meg a kulákok sportja volt a lovaglás... Így gyorsan összeszedtünk 2000-ig 50-60évnyi lemaradást. Majd jött az "újgazdagok" azaz a "vállalkozók" betörése a sportba, akik hozzá nemértésükkel fertőzték meg a versenysportot. Sok pénzért, messziről hozták a német és belga selejtet, majd itthon szaporították (nem tenyésztették!) őket. Mára úgy 70-80 évi lemaradással, felhígult versenyzői állománnyal indulunk. Sajnos itt is a pénz lett az úr, tehetősebb vállalkozók és fiai, kapnak lehetőséget, hogy milliós lovaikon villogjanak, majd tönkretételük után szaporítják őket. A vállalkozó, meg tenyésztővé nevezi ki magát. Sokan nem azért versenyeznek, mert szeretnék a sportot űzni, hanem azért mert megtehetik... Némethy Bertalan, Nemes Géza és a többi kiváló szakemberek forognak sírjukban, szerencse, hogy nem élték meg a jelenlegi helyzetet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.03.12 21:43

Na meg a ló akkor is eszik, ha éppen nem fut.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.03.12 21:10

Ilyen benzinárak mellett tuti....

persze a lóvét nem a minőségi lótenyésztésbe fogják tenni (Díjugratás, dijlovaglás, military csúcs lovak tenyésztése), hanem a nép nemzeti huszárlovainkat fogják belőle pátyulgatni (egyébként kitünő turalovak, csak pénzt nem adnak érte ).... ha a lótenyésztésünk szinvonala nem éri el a holland-német szintet akkor bizony a lóturizmusunk is csak vegetálás lesz, hisz nemzetközi szinte maradunk a leirtak között... márpedig a pénzt az hozza és a reklámot az jelenti ha a magyar lovak betörnek a dijugrató és dijlovagló sportba - erre a jelenlegi tenyészbázis gyakorlatilag alkalmatlan (tisztelet a kivételnek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html