A kormányhatározat szerint kiemelt jelentõségű az állami ménesek egységes és hatékony állami irányítása, ezért a vidékfejlesztési, a nemzeti fejlesztési, valamint a közigazgatási miniszternek az állami ménesekrõl szóló törvényt kell a kormány elé terjeszteni, a miniszterelnöki megbízott javaslata alapján, 2012. november 1-jéig. A lovaságazat támogatási rendszerének felülvizsgálatát pedig június 1-jéig kell elvégezni. A vidékfejlesztési miniszter dolga lesz a lovaságazat hatósági intézményrendszerének megerõsítésére, és egységes informatikai rendszerének továbbfejlesztését szolgáló intézkedések lehetõségének megvizsgálására, szintén június 1-jéig.

A kormány szerint fontos, hogy a nemzeti lovaskultúra és kapcsolódó történeti helyszíneinek megismertetése, oktatása megjelenhessen a köznevelés rendszerében. A nemzeti erõforrás miniszter dolga, hogy a a bevezetés ütemezésére, feladataira, költségeire vonatkozó részletes akciótervet készítsen június 1-jéig. Október végéig kell elkészíteni Magyarország lovastúra-hálózatát és annak digitális térképét, a Bejárható Magyarország keretprogram célkitûzéseivel összhangban. Szintén előírás a a szabad terephasználat törvényi biztosításának feltételeinek megteremtése (határidõ: 2012. március 31.)

A kabinet szerint szükséges a lovaságazat önfinanszírozó képességének megteremtése. Ezt szolgálná a lóverseny fogadási rendszer és -hálózat fejlesztése. Az öt tárca (KIM, VM, NGM, NFM és NEFMI) rezsortja az is, hogy június első napjáig egy önálló lóverseny törvényt terjesszeneke be a kormánynak.

A lovaságazatot érintõ képzési rendszer felülvizsgáladnó (határidõ: 2012. június 1.), állami lovaságazati vagyonkatasztert is kell készíteni (szintén június 1-jéig). A kormányhatározat készítőinek figyelme kiterjedt az idegenforgalomra is: az országmárka szerves részét képezõ lovaságazati marketing célok elérésének érdekében az elkészítendő a lovaságazati marketing akció terve is (június 1-jéig), emellett a lovasterápia hazai terápiás kezelésekbe történõ beépítésérõl is kell egyezetetni (határidõ: 2012. április 1.), valamint megvizsgálandóak a kiemelt létesítményfejlesztések keretében a Szilvásváradi Lovasközpont, a Nemzeti Lovarda, a Ludovika Lovarda, a Lovasberényi Lovasközpont, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok, a Mezõhegyesi Állami Ménes és a Kincsem Park fejlesztésére rendelkezésre álló források is (határidõ: 2012. április 15.).