Újra megnyitotta Brüsszel a magyar pénzcsapot

Brüsszel újabb 150 milliárdot utal Magyarországnak, és várja az újabb számlákat - közölte a Miniszterelnökség.
Napi.hu, 2014. május 16. péntek, 14:50
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottságtól a mai napon újabb, mintegy 150 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, a jövő héten újabb utalás várható. A Miniszterelnökség és az Európai Bizottság sikeres szerdai tárgyalásait követően a kormány kiküldheti az április 15. utáni időszakra vonatkozó számlákat - írta közleményében a Miniszterelnökség (ME).

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára hozzátette, hogy "az időarányos kifizetések tekintetében az idei évben folyamatosan túlszárnyaltuk az előzetes, az Európai Bizottság által is jóváhagyott terveinket.

A 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintból eddig több mint 5500 milliárd forint került kifizetésre a pályázók részére. Az előző uniós időszak forrásait 2015 decemberéig kell kifizetni a nyertes projektekre. A kifizetések jelenlegi ütemét tartva, a forrásvesztés bárminemű kockázata nélkül, jó esélyünk van arra, hogy akár hamarabb lehívjuk a teljes összeget - hangsúlyozza a ME.

A 28 tagállam közül Dániával írta alá először május ötödikén az Európai Bizottság a Partnerségi Megállapodást, amely a vonatkozó uniós jogszabályok alapján a tagállamok számára a következő hétéves periódusra az európai strukturális alapokból (ESIF) megvalósítandó programokat tartalmazza és a 2014-20-as pénzügyi időszak tervezési folyamatának egyik alapdokumentumának számít.

Az előzmények

A 444.hu április 28-án írta meg, hogy ameddig az Európai Bizottság (EB) nem fogadja el az új magyar pénzosztási rendszert, addig nem fizetik ki a számlákat. A portál akkor azt írta, hogy az EB az írta levelében a magyar félnek, hogy "további információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket, amelyeket már az új intézményi rendszer nyújt be."

A cikkre először Zsigó Róbert reagált, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy rövid, átmeneti ideig az Európai Bizottság nem fizet ki Magyarországnak uniós forrásokat. A Fidesz szóvivője azonban hangsúlyozta, a költségvetésből megoldható, hogy a pályázók mindebből ne érezzenek semmit.

Nem sokkal később Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára közölte: az Európai Bizottság azt kérte, hogy a magyar kormány április 15. után ne küldjön számlákat. Csepreghy akkor emlékeztetett: a kormány már 2010-ben bejelentette, a 2014-2020-as időszaknak teljesen más fejlesztéspolitikai rendszerrel szeretne nekiindulni, és erről tájékoztatta is az Európai Bizottságot. Az átalakítás első lépését - az operatív programok irányító hatóságai január elsejétől átkerültek a terület programjait kezelő minisztériumokhoz - az EB magyarországi ellenőrző szerve megvizsgálta, és "semmilyen olyan megállapítást nem tett, amely okot adhatna felfüggesztésre" - mondta. Az átalakítás második lépése a közreműködő szervezetek minisztériumba integrálása volt, ennek áttekintését május végéig fejezi be az EB ellenőrző szerve; ezt követően a kormánynak 22 napon belül kell állást foglalnia a jelentéssel kapcsolatban.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az EB az egyes tagállamok intézményrendszerének struktúrájába nem szól bele. Minden új időszakot megelőzően - így a 2014-2020-ast is - az Európai Unió átvilágítja azt a rendszert, amelyben az adott tagállam a forrásokat fel szeretné használni. Amíg az erről szóló dokumentumot nem adják ki, addig nem fizetnek ki forrásokat - mondta. Hangsúlyozta: a bizottságnak minden dokumentum rendelkezésre áll arról, hogy a magyarországi forrásfelhasználás teljesen szabályos. Szavai szerint a kormány hajlandó elfogadni a bizottságnak az intézményrendszerre vonatkozó, szakmai érvekkel alátámasztott átalakítási javaslatát, ha lesz ilyen.

A Magyar Nemzet internetes oldala, az mno.hu április végén már arról írt, hogy a birtokába került európai bizottsági levél szerint az Európai Bizottság Regionális Fejlesztési Főigazgatósága Magyarországért felelős részlegének vezetője "gyakorlatilag elnézést kért a félreértésekért" a Miniszterelnökségtől. Eszerint Jack Engwegen úgy fogalmazott: "először is elnézését kérem azért a kellemetlenségért, amelyet az igazgatók által küldött levél okozott a közreműködő szervezetek különböző minisztériumokba való integrációjával kapcsolatban. Ez a levél nem figyelmeztető, megszakító és nem is felfüggesztésről előzetesen értesítő jellegű". A levél célja - folytatta a részlegvezető -, hogy "további információkat szerezzünk, és arra számítunk, hogy ezeket még azon fizetési kérelmek leadása előtt rendelkezésünkre tudják bocsátani, amelyeket a módosított irányítási és ellenőrzési rendszer hagy jóvá".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marv, 2014.05.21 23:21

@na4:
Addigra már hol lesz orbán?
Ez a pénzlenyúlásos modell működni fog még jóideig. Most is, kizárólag azért megy a bruszt,hogy a Brüsszelbe kikerülő politikusok ne tehessenek be a pénzesőnek.
Minden mást le..nak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.05.17 08:31

@RealMan: Pontosan. A magyar államaparátus nem a gazdasági felemelkedéssel van elfoglalva, hanem a könnyű EU-s pénzek lenyúlásával. Milyen könnyű azt költeni, amit más keresett meg, nem? Szégyen.

Amúgy ez a támogatósdni egy nagy önbecsapás. A cégek azzal vannak elfoglalva, hogy pályázatokat írjanak, meg EU-s pénzekért kilincseljenek a haveroknál a minisztériumokban, ahelyett, hogy verseny- és piacképes termékeket és szolgáltatásokat állítanának elő. Ha egyszer megszűnnek a támogatások, borul minden. Erre nem lehet fenntartható gazdaságot alapozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.16 18:44

...kár rugózni ,Magyarországnak nagy befolyása van a Néppártban ,mert a 250 -ből van vagy 19 magyar ...14 fideszes ,3 erdélyi ,2 felvidéki ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.05.16 17:53

Eszméletlenül kíváncsi vagyok arra, hogy ez a pénz hova fog kerülni, kik nyelik le vagy hova tüntetik, mert kibaszottul sürgősek ezek a pénzek valakiknek, valamely oligarcha csoportnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html