Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Makszim Beljavszkij, az Ukrtranszhaz szóvivője közölte, hogy augusztusra egy igénybejelentés érkezett 100 ezer köbméter földgáz vásárlására Magyarországról. Az ukrán állami gázszállító cég képviselője hozzátette, hogy a gáz megvan Magyarországon, de csak akkor szállítanak, ha a számlán is megjelenik az ellenérték.

Ukrajna idén július 15-től csak Szlovákiából importált földgázt. A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség is beszámolt a Magyarországról való ukrán gázszállítás felújításáról. Emlékeztettek arra, hogy június 30-án, az újabb eredménytelen tárgyalásokat követően Ukrajna beszüntette a földgáz vásárlását Oroszországból.

Az Ukrtranszhaz és az FGSZ májusban írt alá megállapodást egy, a magyar-ukrán határon át ívelő gázvezeték egyesítéséről. Kijev így akarja létrehozni a Magyarországra szállított orosz földgáz virtuális reverz (visszafordított áramlású) bázisát - tette hozzá a Ria Novosztyi.

A Mol-csoporthoz tartozó FGSZ június elején közölte, hogy egy új típusú együttműködési megállapodást kötött ukrán partnerével május 29-én, amely a földgázszállításokat szabályozza a magyar-ukrán határkeresztező ponton, Beregdarócnál. A megállapodás összhangban van az EU harmadik energiacsomagjával, és egyben ez az első olyan megállapodás, amelyet az unió egyik tagállamának szállítási rendszerüzemeltetője és az Ukrtranszhaz kötött. A határkeresztező pont kapacitása Ukrajnából Magyarország irányába évi 26 milliárd köbméter, az ellentétes irányban évi 6,1 milliárd köbméter.