Újra milliárdokat keresnek a nyugdíjasokon

Idén év végén is kapnak tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. A Magyar Nemzet számításai szerint ugyanis a szelvényeket kibocsátó Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. akár 2,1 milliárd forintos extra bevételre is számíthat a kormány karácsonyi ajándékának köszönhetően.
Domokos László, 2017. október 22. vasárnap, 09:34
Fotó: Napi.hu

Ez az összeg két nagy tételből jön össze. A cég az utalványok eladásakor 2 százalékos szolgáltatási díjat számol fel, azaz amikor az állam megveszi a 2,7 millió nyugdíjasnak járó, összesen 27 milliárd forintba kerülő utalványokat, további 540 millió forint szolgáltatási díjat is fizetnie kell.

Még nagyobb bevétele keletkezhet az utalványforgalmazónak, amikor az elfogadóhelyek visszaviszik a szelvényeket, hogy pénzre váltsák őket. Ekkor - a július óta érvényben lévő szerződési feltételek szerint - 6 százalékos beváltási díjat könyvel el, ami összesen 1,62 milliárd forintot jelent - írta a napilap.

Eközben az utalványforgalmazó cég titokban tartja, pontosan mire költik a bevételeiket. Az ezt firtató közérdekűadat-igényléseket rendre elutasítják, pedig a cég az állami és szakszervezeti tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány birtokában van.

HOZZÁSZÓLÁSOK