Újra nekifutnak az egyházügyi törvénynek

Benyújtotta a kormány kedden az Országgyűlésnek az egyházügyi törvényt módosító javaslatot. A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többség kell.
MTI, 2015. november 10. kedd, 22:54
Fotó: Napi.hu

A módosítás értelmében a jövőben az egyházakat nem elismernék, hanem bírósági eljárás keretében nyilvántartásba vennék. A tervezet rögzíti, hogy a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség lehet vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház vagy bejegyzett egyház.

Vallási egyesületté bármely vallási közösség (legalább 10 fős taglétszám esetén) válhat.

A már egyházi státusszal rendelkező, nyilvántartásba vett egyházzá válás feltételei a nyilvántartásba vételt megelőző három év átlagában legalább 400 szja 1 százalékos felajánlás, és legalább ötéves vallási egyesületként való működés.

Az öt év átlagában legalább 4000 egyházi 1 százalékos szja felajánlással rendelkező, és hosszú ideje jogszerűen működő vallási közösségeket a bíróság bejegyzett egyházként veszi nyilvántartásba. Az előírt működési időtartam 20 év vallási egyesületként vagy 15 év nyilvántartásba vett egyházként vagy 100 éves szervezett nemzetközi működés a tervezet szerint.

A tervezetről hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak, amely után Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, lát rá esélyt, hogy a Jobbik és az LMP is támogassa a törvénymódosítását. Az egyeztetésen az MSZP nem vett részt.

HOZZÁSZÓLÁSOK