Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 1,2, ezen belül a feldolgozóipari árak 3,9 százalékkal magasabbak voltak, míg a szintén jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai - az energiahordozók hosszú ideje tartó világpiaci árcsökkenésének hatására - 4,5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól - derül ki a KSH friss adataiból.

Az ipar exportértékesítési árai 0,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Ennek ellenére összességében 2016-ban az ipari termelői árak 1,7 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint 2015-ben.

Tavaly decemberben a 2015. decemberihez képest az ipar belföldi értékesítési árai 1,2 százalékkal nőttek. Ezen belül az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,8, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,2 százalékkal nőttek. Ezen belül a feldolgozóipari árak 0,4, a kis súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai - az energiahordozók világpiaci árának csökkenése következtében - 7 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Tavaly az előző évhez képest az ipari termelői árak összességében 1,7 százalékkal alacsonyabbak voltak. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,0, ezen belül a feldolgozóipari árak 2,0, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágéi - az energiahordozók hosszú ideje tartó világpiaci árcsökkenésének hatására - 5,8 százalékkal elmaradtak az előző évhez képest.

Az ipar belföldi értékesítésének árai az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban - az energiahordozók áralakulása miatt - 4,8 százalékkal csökkentek. A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor 1,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,9 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 1 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül a feldolgozóipari árak 0,6, a kis súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai - szintén az energiahordozók világpiaci árának csökkenése következtében - 11,1 százalékkal alacsonyabbak voltak.