Június végéig összesen 912 külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki az egészségügyi dolgozók számára, legtöbben az Egyesült Királyságba (229) és Németországba (220) készültek. Száznál többen jelölték meg célországként Ausztriát, de sokan terveztek írországi, svájci és svédországi munkavállalást. A tavalyi év egészében 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal.

A lap szerint a hatósági bizonyítványt kérők száma a migrációval kapcsolatban korlátozottan alkalmazható indikátorként, mivel a hatóságnak nincs információjuk arról, hogy a bizonyítvány birtokában valóban vállaltak-e külföldön munkát.

A központ az első fél évben hatósági bizonyítványt állított ki 415 orvosnak, 259 ápolónak, 114 fogorvosnak és 33 gyógyszerésznek. Nyolc szülész is azt tervezte, hogy elmegy Magyarországról, az ENKK a többi (83) dolgozót az egyéb kategóriába sorolta. Elsősorban továbbra is a fiatalok mennek külföldre: a 25-29 éves korosztályból 199-en, a 30-34 év közöttiek közül 192-en adtak be kérelmet. Az idősebbeknél ennél alacsonyabb szint jellemző.

Ugyanakkor az ENKK az első fél évben 148 külföldön szerzett egészségügyi szakképesítést, szakképzettséget ismert el (döntő többségében magyarokét), többet, mint 2014 egészében - írta a Világgazdaság.